Waarom eten wij wel verse komkommers rauw, maar geen augurken?

Komkommers en augurken zijn van dezelfde familie en toch eten we geen augurken zo vers geplukt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Augurken uit het zuur zijn lekkerder. En ze zijn langer te bewaren doordat ze zijn ingemaakt. Misschien dat dat ook een rol speelt.

Omdat een augurk geen smaak van zichzelf heeft: "De augurk behoort net als de komkommer tot de soort Cucumis sativus, maar het zijn geheel verschillende rassen. De augurk mag geen smaak van zichzelf hebben; de komkommersmaak moet geheel ontbreken."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Augurk

De lange komkommer met zijn soms geribbelde en meestal donkergroene schil (de witte zie je vrijwel niet meer) komt in vele variaties voor. Een aantal hiervan is bij uitstek geschikt om te worden verwerkt in salades, andere lenen zich goed om te worden gestoofd en weer andere zijn prima voor de inmaak. Komkommer is 2 keer per jaar, namelijk in de lente en in de herfst, geschikt voor de inmaak om er dan dus augurken van te maken. Doorgaans worden ze per stuk verkocht of per gewichtshoeveelheid, zoals de kleine voor de inmaak. In feite kan je dus lange komkommers net zo goed inmaken als augurk, ware het niet dat het iets arbeidsintensiever is. Ze moeten namelijk dan eerst in plakjes gesneden worden. De bekende zure bom kan in zijn geheel in het zuur worden gelegd en zoals ze altijd zeggen, klein maar fijn. Ze zijn wat minder waterig dan de lange komkommers en blijven daarom steviger. Daarom zijn ze qua mondgevoel ook iets harder dan de lange komkommers en wordt de voorkeur gegeven aan de lange komkommer om rauw te eten. Toegevoegd na 14 minuten: Verse augurken worden niet rauw gegeten, ze moeten na de oogst zo snel mogelijk worden ingelegd in azijn, al dan niet met suiker. Bij bewaren worden augurken snel geel en slap, bovendien schimmelen ze snel. eenmaal ingemaakt zijn ze lang houdbaar., ook na openenen mits koel bewaard.

Het is een groot misverstand, dat verse augurken niet lekker zouden zijn. Ik heb ze jarenlang gekweekt om zo op te eten, ze zijn knapperig, fris van smaak en gewoon heerlijk. Er zit meer smaak aan dan aan de meeste komkommers! Voor mensen die maagklachten krijgen van het eten van komkommer, krijgen dat niet, van het eten van verse augurken. Waarom we dan geen verse augurken eten is me dan ook een raadsel, ze zijn niet eens te koop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100