welke kleurstoffen zitten in m&m's?

Welke kleurstoffen zitten in m&m's?
(pinda m&m's)

Weet jij het antwoord?

/2500

In rode M&M`s zitten er kleurstof van rode vrouwtjes luizen!

M&M's maakten voor het eerst hun opwachting in het voedselpakket van Amerikaanse soldaten in 1941. De eerste M&M's waren bruin, in 1960 werden hier rood, groen en geel aan toegevoegd en nog later violet (de pindavariant werd niet in violet gemaakt). In 1949 werd violet vervangen door chartreuse, een kleur die het midden houdt tussen groen en geel en vernoemd is naar de Franse gelijknamige likeur. Rood verdween in 1976, omdat er gevreesd werd dat er gezondheidsrisico's kleefden aan een in het algemeen voor de kleur rood gebruikte kleurstof, en werd vervangen door oranje. Hoewel M&M's deze rode kleurstof niet gebruikte, werd rood toch uit de handel genomen, om bezorgde klanten tegemoet te komen. In 1987, toen de bezorgdheid was weggeëbd, werd rood geherintroduceerd. In 1996 maakte de blauwe M&M zijn opwachting. De huidige M&M's komen in de kleuren rood, geel, blauw, bruin, oranje en groen.

Pinda M&M's: E104 - Chinolinegeel Een gele synthetische non-azokleurstof. Chinolinegeel wordt afgeraden bij kinderen gezien het hyperactiviteit kan veroorzaken. E120 - Cochenille, Karmijn, Karmijnzuur, Carmine rode kleurstof, onttrokken aan de geplette lijfjes van schildluizen. De luizen worden fijngestampt en het vocht wordt gemengd met andere stoffen (bvb. tin) om het kleurechter te maken. E133 - Briljantblauw FCF synthetische blauwe kleurstof. E171 - Titaandioxide, Titaniumdioxide witte kleurstof. Het is een natuurlijk gesteente (een mineraal). E160e - Beta-apo-8'-carotenal kleurstof die geïsoleerd wordt uit diverse planten of gemaakt wordt uit E160a (beta-caroteen). De website waar ik dit vond heeft nog veel meer informatie over wat er in M&M's zit (Zie bron)

Bronnen:
http://www.goedgeweten.be/producten/master...

de volgende kleurstoffen zitten in m&m's E100 curcumine, dit is een gele kleurstof uit de geelwortel ( de wortel van de kurkuma plant en zit onderandere ook in de specerijen kurkuma en kerrie, slasausmayonaise, vermicelli, en soep het is een krachtige antioxidant en word bij behandelingen gebruikt bij onderandere halskanker, HIV, malaria en koortslip E104 chinolinegeel, een synthetische gele Azokleurstof. azo-kleurstoffen zijn volgens de EU veilig, een engelse studie laat zien dat kinderen hyperactief kunnen worden van deze stoffen. maar volgens het EFSA ( European Food Safety Authority) zijn deze effecten verwaarloosbaar. toch heeft de EU besloten dat vanaf 2010 een waarschuwing op de verpakking met dit product moet staan. E120 cochenille of karmijn (-zuur), een Rode kleurstof van dierlijke afkomst, niet geschikt voor vegetariërs, omdat deze uit de schildjes van de cochenille schildluizen word gemaakt mensen kunnen hier heel allergisch voor zijn, verder is dit een relatief ongevaarlijke kleurstof E133 briljant blauw FCF deze synthetische stof was vroeger verboden in oa, australië, België, duitsland, denemarken, frankrijk, griekenland, italië, spanje, zweden en zwitserland. tegenwoordig is dit in de europese unie een gecertificeerd veilig additief. of dit terecht is word door velen in twijfel getrokken. E153, carbo medicinalis (koolstof of houtskool) een zwarte kleurstof, wordt gemaakt door verkoling van planten. word beschouwd als niet schadelijk. E160e beta-apo-8'-carotenal, een synthetische oranje kleurstof bereid uit Beta-caroteen (provitamine A, kan in je lichaam omgezet worden naar vitamine A: retinol) E171 titaan dioxide, een witte kleurstof afkomstig uit natuurlijk gesteente, word gebruikt om laagjes in tandpasta te scheiden, en oppervlaktes te kleuren. deze stof word als onschadelijk beschouwt E172 ijzeroxiden en hydroxiden, zwarte, rode of gele kleurstof uit ijzerpoeder word ook geschouwd als niet schadelijk, het ijzerpoeder word niet opgenomen in het lichaam

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100