Moet je laaghangende bramen in de natuur liever niet plukken ter consumptie?

Een vos zou die met zijn urine "vergiftigd" kunnen hebben. Als dat juist is, tot welke hoogte geldt dat gevaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vossen zijn niet eens het probleem ; vooral honden verpesten nogal wat goeie bramen voor consumptie. Althans ; voor dírecte comsumptie. Je kunt ze eventueel wel plukken en thuis goed wassen / koken voor in de jam. Ze zijn niet 'gedrenkt' in urine ofzo, en natuurlijk ook niet alle laaghangende bramen. Tot welke hoogte ? Ongeveer zo hoog als een grote hond plast met een beetje extra. Met de scouting (een activiteit bij uitstek waarbij vaak veel wilde bramen worden geplukt om ter plekke op te eten) houden we meestal aan tot (mijn) kniehoogte. Centimetertje of 40 pak hem beet.

Laaghangende bramen kunnen besmet zijn met lintworm via de uitwerpselen van vossen. In Nederland en België is dit echter vrij zeldzaam. Altijd goed wassen en bij voorkeur jam van maken.

De Voedsel Waren Autoriteit adviseert wilde bosvruchten zoals bramen te wassen en liefst nog te koken (bijvoorbeeld in jam). Op plaatsen waar vossen voorkomen kunnen wilde vruchten namelijk besmet zijn met lintworm via de uitwerpselen van vossen. In Nederland en België is dit echter vrij zeldzaam. Je kunt de bramen het beste boven kiehoogte plukken als je de bramen die je plukt zonder gevaar direct wilt eten. Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege vervuiling van het fruit door uitlaatgassen.

Liever niet zie deze site: http://www.rivm.nl/ziekdoordier/Images/FOLDER%20ECHINOCOC%20JOKEmet%20logo_tcm80-29417.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100