Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom reist cake niet goed zonder soda

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
593
ronron1212
12 jaar geleden
vraag is al een gesteld in een andere vorm
http://www.goeievraag.nl/vraag/baking-soda-nederlands.76885
Cryofiel
12 jaar geleden
De cake kan de weg niet vinden. Soda is een goede navigator, dus cake heeft soda nodig om de bestemming te kunnen bereiken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cake reist beter op benzine dan soda.
Cryofiel
12 jaar geleden
Ik denk dat dat geen verschil maakt. Cake en soda reizen allebei even goed op benzine.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je hebt gelijk, Cryofiel. Dan OP soda, bedoelde ik. Wat het bakken van een cake al niet in beweging zet...
Cryofiel
12 jaar geleden
Reizen door de taal...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een cake die reist?? Ik lach me rot! Zo zie je maar...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Super grappig dit!!!!!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Cake reist helemaal niet, cake rijst.
Cryofiel
12 jaar geleden
Als ik een cake bak voor mijn zus bij wie ik op bezoek ga, dan reist mijn cake wel degelijk! (Na het rijzen, want als hij niet rijst, reist hij alleen nog naar de groenbak.)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Sja, zelfde vraag, zelfde antwoord dan maar:

Knip van Smulweb:

Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal alleen een carbonaat en een zuur. Als een carbonaat met water en een zuur in aanraking komt, zal het ontleden in verschillende componenten, waarbij ook koolzuurgas ontstaat. Hierbij ontstaan geen andere geur- en smaakstoffen, de smaak van het product zal dan ook niet aangetast worden.

Baking soda is soda-bicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder - baking powder in het engels.
Het zijn allebei chemisch samengestelde producten. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden.

Bij droog gebak waar boter in zit (zoals bv. cake) heb je beide elementen nodig. Baking powder werkt bij een hoge temperatuur. Daarom zet je de cake de eerste 20 minuten in een oven van 220? C. Het gas wordt gevormd in je gebak. Na 20 minuten verlaag je de oventemperatuur naar 180? C en kan het soda-bicarbonaat zijn werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nou bak ik al bijna een halve eeuw cakes en probeer ik heel veel recepten uit. Maar ik heb er nog nooit van gehoord dat je met een hete oven moet beginnen. Altijd adviseren ze een temperatuur tussen de 160 en 180 graden en dan lang bakken (1 uur tot 1u.15m).
Als je zo heet begint, wordt de buitenkant al snel stevig. Daarna rijst de binnenkant (rijzen met een lange ij, dat is iets anders dan reizen met een korte ei). Die uitzettende massa kan nergens blijven en scheurt dus door de buitenkant heen. Dan krijg je zo'n cake met een dikke, gescheurde bult. Echte cakebakkers proberen dat nou juist te voorkomen, dus bakken minder heet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar gaat dat ook over recepten met baking powder?
Want je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken en dan is het zaak op lagere temp te beginnen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding