komt het inderdaad door zuurstof bij een banaan waardoor hij bruin word?

ik lees veel dat plakjes banaan snel bruin word door de zuurstof die erbij komt, maar hoe zit dat dan met banaan nog in schil, die word ook snel bruin, dat is dus weer de temperatuur denk ik, dus is het nou de temp. of de zuurstof. in de koelkast duurt het langer dat het bruin word.

Toegevoegd na 38 seconden:
ook de plakjes

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zuurstof, temperatuurverschillen en stoten, zorgen dat fruit sneller bruin wordt. Wanneer je een banaan pelt en je laat hem een tijdje staan, dan wordt hij bruin door het lucht wat erbij komt. Maar zet je bananen in de koelkast, die eerst een tijdje op een warmere plek hebben gestaan, dan worden ze ook bruin. Als je onrijpe bananen direct bij aankoop in een koeling stopt ( niet te koud), dan blijven ze lang goed, maar ze rijpen dan nauwelijks. Het beste is om bananen gewoon in de fruitschaal te bewaren en zo snel mogelijk op eten. Geldt overigens voor bijna alle fruit.

Dit is enzymatische bruinkleuring. En dat komt door het enzym polyfenoloxidase. En zuurstof katalyseert (versnelt deze reactie) hierdoor worden bepaalde stoffen in de banaan weer omgezet in andere stoffen, die de bruine kleur aangeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100