Waarom worden harde koekjes zacht en zachte koekjes hard?

Als je ze te lang laat liggen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan het eind van het bakproces zit er in harde koekjes veel minder vocht dan in de lucht rondom. Maar koekjes hebben graag een evenwicht, dus gaan ze vocht uit de lucht rond hen opnemen, waardoor ze wat weker worden. Waarom zachte koekjes hard worden, is minder duidelijk. Ook hier speelt vocht een rol: de meeste zachte koekjes zijn vochtiger dan de lucht rond hen. Doordat het vocht langzaam verdampt, worden ze harder. Er zijn nog andere verklaringen. Zo lost de suiker in het deeg van een koekje op tijdens het bakken... maar bij afkoeling en nadien bij het bewaren kan die suiker terug uitkristalliseren, waardoor het koekje harder wordt. Om dat harder worden tegen te gaan, voegen koekjesfabrikanten fructose of glucose toe tijdens het bakken.

Goeie vraag. Ik denk dat het met het vochtgehalte te maken heeft. Harde koekjes worden zacht omdat die zo droog zijn dat ze vocht opnemen wanneer ze geopend in een keukenkastje liggen. De zachte koekjes bevatten echter zoveel eigen vocht, dat het vochtgehalte van bijvoorbeeld het keukenkastje lager kan zijn dan het vochtgehalte van de koekjes. Wat dan zou kunnen gebeuren is dat de koekjes vocht gaan afstaan naar de minder vochtige ruimte. Kort gezegt: Het vochtgehalte van het het keukenkastje en de koekjes wordt naar verloop van tijd gelijk. Een zacht koekje kan zo harder worden en een hard koekje kan daarintegen zacht worden.