hoe en waar ontstaan pinda's

Weet jij het antwoord?

/2500

Een pinda groeit uit een bevrucht bloempje aan de pindaplant. Daarna groeit de pinda de grond in. Daarom wordt de pinda ook aardnoot genoemd.

Bronnen:
http://zand.woelmuis.nl/productie.html

De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is ondanks de naam geen noot in botanische zin, maar de vrucht van een tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae) behorende plant. Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming. De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid. In september en oktober worden de pindaplanten geoogst, waarna ze met de pinda's omhoog gelegd worden om te drogen. Uitgegraven pinda's bevatten 25-50% vocht en moeten indrogen tot 10% of minder voordat ze opgeslagen kunnen worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinda

Als je een ongebrande pinda poot, komt er een plantje uit. Als dit plantje gebloeid heeft, buigt het vruchtbeginsel naar de grond. Daaruit ontstaat een pinda. Pinda's groeien dus onder de grond.

Wat maakt mij dt uit?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100