Waar kun je op letten als je het etiket van een product leest?

Ik bedoel om te kijken of een product gezond is of niet.

Toegevoegd na 9 minuten:
Ik heb geen allergien, maar ik wil graag zo gezond als mogelijk eten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bijvoorbeeld of het product het keurmerk van Ik kies bewust heeft. http://www.ikkiesbewust.nl/

of er veel suiker in zit en hoeveel calorieen en hoeveel vet er in zit.

Je kan letten op suiker, vetten en het aantal calorieën. Het energiewaardentabel is altijd goed om even op te kijken. Ook is het verstandig om ingrediënten met een te wetenschappelijke naam te mijden; deze komen meestal rechtreeks uit een laboratorium en groeien niet aan de boom. Als je je echt bezig wilt houden met wat er in je eten zit is het misschien een idee om een E-nummer boekje aan te schaffen, want tegenwoordig zitten overal wel een paar E-nummers in, en sommige kunnen aardig schadelijk zijn voor de gezondheid. (Bedankt, EU, voor het goedkeuren...) Toegevoegd na 13 minuten: Trouwens, suiker is slecht, maar als je de keuze moet maken tussen suiker en zoetstoffen dan is suiker de betere keuze.

Als je een etiket leest is het eigenlijk heel gemakkelijk. Hoe meer er in zit aan kunstmatige stoffen hoe slechter het is. Het gezondst is om zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Dus hoe korter de ingredientenlijst, hoe beter. Nog een handig "ezelsbruggetje": eet niets dat je overgrootmoeder niet als eten zou herkennen. Wel radicaal, maar dan eet meestal wel heel gezond! Kijk hier voor meer "gezonde voedingsregels": http://www.goedgevoel.be/gg/nl/708/Gezonde-Voeding-Algemeen/article/detail/1053451/2010/01/14/25-simpele-voedingsregels-die-je-eetpatroon-veranderen.dhtml

gewoon niet op kijken, scheelt veel stress.

Ik kijk vooral naar de transvetten, de suikers en naar de onnodige kleurstoffen. Ik ben van mening dat de meeste producten die veel suikers toegevoegd hebben vaak lekkerder smaken, en ook die met veel smaakversterkers. Met de suikers moet je erg oppassen, die zijn erg slecht voor een mens, en wat betreft de smaakversterkers is het nog niet zeker of het nou wel of niet goed is.. ik doe er zo min mogelijk aan.

Let op geur kleur smaakstoffen en conserveermiddelen,hoe minder des te beter.En niet op het "ik kies bewust logo"want dat is gewoon een verkooptruc waar je dik voor betaald,dus gewoon nep.

De meest gezonde producten hebben geen etiket: vers spul. Als je dingen koopt in pot of blik of pak of iets dergelijks is de simpelste methode eigenlijk: hoe korter de ingrediëntendeclaratie, hoe beter. Dan zit erin wat je wilt hebben (bijvoorbeeld rodekool) zonder dat er veel aan toegevoegd is. Zodra er dingen op staan als 'huppeldepup vet (gehard)' en hele lijsten smaakstoffen, dan ga ik twijfelen: waarvoor zijn al die smaakstoffen etc. nodig? Smaakt het van zichzelf niet dan? Ik snap wel dat er bijvoorbeeld een kleurstof wordt toegevoegd. En bedenk ook: sommige toevoegingen zijn niet schadelijk, soms worden vitamines toegevoegd en dergelijke, en ja, die hebben ook E-nummers dus denk niet: oh er staan E-nummers op de lijst, dit kan niet goed zijn. Hier vind je uitgebreide info plus links over etiketten en wat er op staat: http://www.devoedingswijzer.nl/etiketten.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100