Beide en in verbinding met andere stoffen.
De natuur is meestal niet door 1 stofje te vervangen.
ps. de bron is nogal negatief, er is betere melk te koop.
Nee (en ja) Er is een link tussen melk en osteoporose, maar dan gaat het om o.a. gepasteuriseerde melk. Maar dat gaat om meer dan alleen de opname van calcium.
Rauwe melk heeft dit probleem voor zover bekend niet.
14 oktober 2013 09:34
Maar rauwe melk heeft/geeft dan weer andere nadelige eigenschappen, toch?
Calciumcarbonaat is etidroninezuur. Als dat oplost wordt het omgezet in calciummono- en -dicitraat. Sommige studies suggereren dat de opname van calcium uit calciumcarbonaat vergelijkbaar is met de absorptie van calcium uit melk, maar of dat waar is? Daar kan je beter een nieuwe vraag voor stellen.
Ik geloof eerlijk gezegd niet dat calcium in melk voorkomt in de vorm van zuiver calcium. Ik vermoed dat het in ieder geval geïoniseerd is, en dat het dus voorkomt in de vorm van calciumcarbonaat, calciumchloride, of iets vergelijkbaars.
Etidroninezuur is een bifosfonaat dat in oplosmiddelen voorkomt, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Etidronic_acid . Het bevat geen calcium, het heeft zelfs niets met calcium te maken.
Calciumcarbonaat is, wel, calciumcarbonaat. Een verbinding tussen het calcium-ion en het carbonaat-ion, chemisch CaCO3. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumcarbonaat .