Het maakt voor de optelsom niet uit of je mindert met koolhydraten vetten, eiwitten of dat je ze mindert in wat voor verhouding dan ook. Het gaat altijd om de totale hoeveelheid calorieën. Daar is tamelijk recent nog het een en ander aan wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Primair is het dus een kwestie van energiebalans.
Je moet echter wel rekening met enkele dingen houden. Van een aantal voedingsstoffen heb je minimale hoeveelheden nodig om gezond te blijven en ook de verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen is van belang. De opname van vitamine D is bijvoorbeeld beter samen met calcium en ook vet is een belangrijk hulp- en transportmiddel van vitamines en andere micronutriënten. Ook vezels zijn van niet te onderschatten belang en bepaalde soorten vetzuren kunnen niet door ons lichaam worden gemaakt. Dat zijn linolzuur en alfalinoleenzuur, die daarom in kleine hoeveelheden in het voedsel moeten voorkomen.
Maar, met deze vaststelling zijn we er nog niet, want we zien het overgewicht om ons heen en misschien ook wel bij onszelf steeds schrikbarender proporties aannemen. Ik denk dat de consumptie van geraffineerd voedsel, met name de koolhydraten, daar een belangrijke rol bij speelt. In gemaksvoedsel, sauzen en ander fabrieksvoedsel zit vaak een proportionele hoeveelheid suiker, terwijl er essentiële stoffen zijn uitgeraffineerd. Dat geraffineerde, makkelijk te verteren voedsel zorgt ervoor dat je maaltijden weinig verzadigen waardoor je makkelijk teveel eet. Ook veel tussendoortjes bestaan voor een belangrijk deel uit geraffineerde koolhydraten.
Afvallen is op zich niet zo'n kunst, als je niet heel veel te zwaar bent. Iedere methode geeft houvast, structuur, die gedurende een aantal maanden best op te brengen is door de meeste mensen. Het is een grotere kunst om op je gewenste gewicht te blijven. Dat lijkt beter te lukken als je geraffineerde voedselproducten zoveel mogelijk vermijdt en voor volwaardig voedsel kiest. Dus volkoren, vers, zelfmaak en geen light, gesuikerd, wit meel etc. Dat verzadigd vet slecht is voor de gezondheid kunnen we langzamerhand naar het rijk der fabelen verwijzen. Dat helpt om voor volwaardige voedselproducten te kiezen, zoals volle melk, boter, pindakaas en een stukje entrecote.
- Bronnen:
-
Brehm BJ (2005), Spang SE, Lattin BL,...
-
Ebbeling CB (2012), Swain JF, Feldman HA,...
-
Luscombe ND (2003), Clifton PM, Noakes M,...