Cholestrolafzetting slagaders omkeerbaar/reversibel?

Ik ben wel benieuwd of men dit door een gezonde levensstijl (o.a. door weinig verzadigd vet eten) kan omkeren? M.a.w. kunnen de plaques die zich gevormd hebben weer oplossen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ligt eraan hoever de atherosclerose gevorderd is. In de beginfase kun je die nog wel terugdringen maar zitten je vaten zo goed als dicht dan is er gauw een chirurgische ingreep nodig, zoals dotteren en/of het aanbrengen van een stent. Die atherosclerotische plaques zijn geen cholesterolafzettingen maar afzettingen ten gevolge van ontstekingsprocessen in, en niet op, de vaatwanden. Die ontstekingsprocessen worden o.a. veroorzaakt door verkeerde voeding. Niet door verzadigd vet maar door een overmaat aan linolzuur (zonnebloemolie), kunstmatig gehard vet en andere geraffineerde voedingsproducten, zoals suiker en wit meel. Ook roken is een sterk bevorderende factor voor dergelijke ontstekingsprocessen. Dat er bij die ontstekingen ook cholesterol gevonden wordt is logisch, want cholesterol speelt een belangrijke rol bij de genezing van ontstekingen en andere vormen van fysieke stress. Na een operatie is de cholesterolspiegel flink verhoogd, om een voorbeeld te noemen. Gezond eten betekent vooral het vermijden van geraffineerde voedselproducten. Kies voor volkoren, verse groente en fruit, heel weinig linolzuur en wees niet te bang voor wat vet uit volwaardige voedingsproducten zoals boter (geen margarine) en volle melk. Eieren lijken, zo blijkt uit recent onderzoek, een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten te hebben, in tegenstelling tot wat nog veel beweerd wordt. Voor de volledigheid zijn een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging ook van belang voor gezonde vaten.

Het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) zorgt voor de plaques (aderverkalking) en die kunnen terug gedrongen worden door het goede cholesterol (HDL-cholesterol). Het kan dus wel, maar helaas is het cholesterol maar voor 20% met goede voeding en voldoende beweging te regelen. De overige 80% is genetisch. Je lichaam maakt namelijk zelf ook cholesterol aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100