Ja, dat is vreselijk onhygiënisch. In slecht verkopende winkeltjes wordt die rol elke avond in de koelkast gelegd en elke dag bij kamertemperatuur of warmer in de grill gezet. Af en toe gaan de gasbranders aan om het buitenste laagje te bruinen, maar dat maakt niets uit. Of het nu rauw of voorgegaard vlees is, het is een ideale voedingsbodem voor bacteriegroei bij deze temperatuur. De voedselvergiftingen na het eten van een broodje shoarma zijn dan ook legio.
Ik snap niet dat de voedsel- en warenautoriteit hier niets aan doet. Geef mijn portie maar aan Fikkie, maar ik weet niet of het arme beestje er wel tegen kan.
En nu nog een nieuwsbericht:
De hygiëne in zaken waar kebab – een soort shoarma - wordt verkocht, laat vaak te wensen over. Dat stelt de Consumentenbond op basis van een eigen onderzoek onder 35 Kebabzaken in het land. Volgens de bond toont het onderzoek aan dat in een kwart van de gevallen de hygiëne goed was. De resultaten zijn gepubliceerd in het jongste tijdschrift van de bond, dat donderdag is uitgebracht.
Volgens de Consumentenbond heeft het onderzoek uitgewezen dat in een op de drie zaken te veel bacteriën in het vlees zitten. De bond denkt dat het vlees, dat op een spies hangt, niet voldoende wordt verwarmd. Daarnaast zijn tussen het bereide vlees rauwe stukken aangetroffen in enkele gevallen.
De Consumentenbond haalt in het artikel enkele voorbeelden aan van overtredingen in de zaken. Zo zat in een pand in Utrecht een papegaai in een kooi bij de vleesopslag. Bij een andere verkoper in die stad hing volgens de bond groen beschimmeld vlees in een koelcel. Volgens de uitbater ging het hier om een Turkse specialiteit.