Als je een metalen vergiet hebt, die een platte rand heeft zodat je er goed een deksel op kunt leggen, kan je hier ook mee stomen. Een tip; neem eens water met een bouillonblokje om boven te stomen of wijn,is erg lekker! Als je dan aan dit vocht wat bindmiddel toevoegt zoals maizena of aardappelzetmeel heb je er een lekker sausje bij.
De tijd waarin het gaar is, is te vergelijken met gewoon koken. Houd voor bladgroente, paddenstoelen, boontjes en courgettes zo`n 5 min. aan vanaf het moment dat het water kookt. Voor stevigere groente zoals broccoli, selderij en wortel kun je uitgaan van 5-10 min. Ligt eraan hoe knapperig je het wilt hebben, gewoon af en toe proeven.
Aardappelen kun je met schil ook prima stomen. Goed schoonborstelen en in de vergiet doen. Stoom ze ong. 35-40 min. Laat grote aardappelen eens heel . Als je ze na het stomen kruiselings insnijdt en iets uit elkaar drukt, kan je ze prima vullen met zure room of tzatziki of bestrooien met kruiden als zeezout en rozemarijn.
Rijst moet voor het stomen eerst 5 min. gekookt worden en daarna in 20-30 min. gestoomd worden.
Ook vlees en vis kan prima gestoomd worden. Vlees ziet er echter niet echt smakelijk uit na het stomen. Dit kun je ondervangen door het voor het stomen met kleurrijke kruiden of marinade in te smeren.