Is voeding uit een snelkookpan ongezond?

Er is een trend naar slowcooking. Er zijn pannen die slow en snel koken aankunnen. Nu vraag ik me af, als slow cooking zo gezond is, is snel koken dan ongezond? Ik wil graag naar een gezondere leefstijl toe.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een slowcooker en een snelkookpan kun je niet vergelijken. Het zijn twee verschillende pannen, met een verschillende manier van bereiden. De slowcooker is niet gezond, omdat het eten langzaam wordt bereid. Daardoor kun je niet stellen dat de snelkookpan ongezond is, omdat het eten snel wordt bereid. De slowcooker is een pan met een binnenpan. Deze pan gaat niet op een warmtebron. Doordat de binnenpan gelijkmatig verwarmd wordt, wordt het voedsel gelijkmatig bereid. Omdat het voedsel op een veel lagere temperatuur bereid wordt, duurt het bereiden uren. Dit is wel veilig, want er gaat nooit iets koken en daardoor ontstaat geen stoom. Deze pan kun je dus vullen en 's nachts of als je werkt zijn werk laten doen. Als je opstaat of thuiskomt, is het eten klaar. Het is een veilig systeem, nogmaals door de geringe temperatuur. (Bereiden door rustig koken). De snelkookpan is een pan met speciale deksel. Deze pan moet wel op een warmtebron. De vloeistof in de pan wordt heel heet, er ontstaat stoom, er komt druk op de pan. Hierdoor gaat het bereiden veel sneller. Hierdoor kun je niet weggaan tijdens het bereiden. Het zou niet veilig zijn. Stel dat er onverhoopt iets gebeurt. (Bereiden door onder druk stomen). Eigenlijk zijn beide gezond. Beide pannen bereiden het voedsel terwijl smaken en voedingsstoffen niet makkelijk verloren gaan. Beide behoeven weinig zout, omdat de smaken in het gerecht trekken en niet verdampen. Door het systeem hoef je geen vet etc toe te voegen, terwijl het gerecht heel mals wordt. Indien je smaakvol en gezond wilt gaan koken, kun je voor beide kiezen. Laat de keuze vooral afhangen van de veiligheid en bereidingsduur. Trouwens, sommige slowcookers hebben wel een snelkookfunctie. Tot slot, beide zijn geschikt om gerechten te maken als soepen en 'suddergerechten'. Doordat je vlees, water of bouillon, groente, kruiden toevoegt, krijg je een gerecht. En, je moet echt wennen aan zo'n pan. Ik vind de smaak van het gerecht vaak erg sterk. Je merkt dat alle smaken in het gerecht gaan zitten. Dit los je op door op het einde desnoods water toe te voegen. En, in de slowcooker kun je het vlees niet eerst bruin bakken (moet je eerst in een andere pan doen). Door het koken van de pan blijft de kip, het vlees licht. En, de slowcooker kun je tussendoor openen om te proeven, iets toe te voegen. Bij een snelkookpan gaat dat niet. Succes met de keuze!

Een snelkookpan is zelfs gezonder dan 'gewoon koken'. Het ligt vooral aan het feit dat de hittegevoelige Vitamines (B1, B11, C en foliumzuur) beter intact blijven door de kortere bereidingstijd. Ook gaat er minder water verloren (waarin veel voedingsstoffen zijn opgelost) omdat dit in de vorm van stoom in de pan blijft 'hangen'. De vitamines die wateroplosbaar zijn, blijven dus ook beter behouden. Het grote voordeel is dat je voor gerechten die normaliter veel tijd kosten zoals erwtensoep, draadjesvlees, bouillon enz. maar een derde van de normale tijd nodig hebt om het gaar te maken. Erwtensoep is klaar na ong. 20 min en de erwtjes zijn dan niet zo platgekookt als wanneer ze een uur op het vuur hebben gestaan. Kijk hier maar eens; https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/hollandse-erwtensoep-snert/ Ook hebben de gerechten vaak meer smaak omdat je boven de 100 graden C. kookt.....de Maillardreactie vindt sneller plaats en er ontstaan dan langer diepe hartige smaken en meer nieuwe aroma's bij het gerecht. Hij is eveneens in relatie met een crock-pot/ slowcooker energiezuiniger maar dat durf ik niet zo 'als waar' te stellen omdat deze pan tegenwoordig ook als energiezuinige variant in de handel is. Feit is wel dat een snelkookpan alleen handig is als de gerechten meer dan een kwartiertje bereidingstijd nodig hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100