Hoe maak ik prehistorische soep?

Welke ingrediënten?
Bereidingswijze?

Weet jij het antwoord?

/2500

hadden ze in de prehistorie al vuur en pannen? Bedoel je niet een Bourgondische soep? In de prehistorie was de mens nog een jager, dus zal het nogal vleselijk geweest zijn.

Ingrediënten zijn ammoniak, methaan, waterdamp en waterstof. Bliksem laten inslaan dan krijg je op den duur organische verbindingen, zoals aminozuren, nucleotiden en koolhydraten. En als je nog langer wacht misschien primitief leven.

Tijdmachine huren en terug in de tijd mits je een dinosauriër tegenkomt

Recept voor een prehistorische maaltijd (24 personen) naar een recept van Corrie Bakels, hoogleraar paleo-economie aan de universiteit van Leiden. Neem: *Een grote runderschenkel (met been) *1 kg gort (een graansoort, denk daarbij aan gortepap) *1,2 kg gedroogde kapucijners, linzen of velderwten *1 kg versgeplukte melganzevoet of molsla (blaadjes paardebloem): veel voorkomende (on)kruiden in je tuin *1 grote kom met water (15 liter) Ga zo te werk: Week de gort en de kapucijners elk apart, 24 uur lang, in water. Gooi weekwater achteraf weg. Zet de schenkel op het vuur met het water. Voeg na een half uur koken de gort erbij, een half uur daarna ook de kapucijners. Laat dit nog een uurtje koken tot alles gaar is. Tien minuutjes voor de soep klaar is voeg je de verse kruiden erbij. Zout werd niet gebruikt want dat was veel te duur of niet aanwezig. Deze dikke soep was een dagelijkse kost voor de prehistorische boeren (Neolithicum, zo'n 5000 jaar geleden) in Europa.

Ik herinner me een lekker vette soep met stukken vette spek en veel brandnetel. Kan je makkelijk zelf maken. Het prehistorische voedsel was veel gevarieerder dan het eten dat wij nu elke dag op ons bordje krijgen. In de maaltijd van de mensen in de prehistorie zitten ook planten die wij nu als onkruid beschouwen. Maar dan moet je wel weten welke je wel of juist niet moet gebruiken. (Denk aan de film Into The Wild). De tv-kok Andre Amaro heeft in het Historisch Openlucht Museuam in Eindhoven (HOME) pre-historisch eten gekookt. Ik ken de man niet, maar zijn belevenissen zijn binnenkort te zien in het programma Hot & Gespot op Omroep Brabant.

Prehistorische soep is heel gemakkelijk te maken. Ingrediënten: alles wat je hebt kunnen verzamelen of jagen. Bereidingswijze: koken tot alles gaar is.

Je neemt de lende van een T-rex en trekt daar boullion van. Daarnaan voeg je balletjes van sabeltandtijgergehakt toe. Verder nog wat knollen die je kan opgraven en wat waterplanten om het geheel af te maken. De croutons maak je van de testikels van de diplodocus. Dat vermeng je allemaal met elkaar en laat je 4 tot 5 uur zachtjes koken. Warm opdienen en serveren met wat in palmbladen gewikkelde veloceraptor ribvlees. Maar je kunt ook gewoon naar de mc Dino voor een kant en klaar menu.

Door preahistoriche groenten in te doen. Een soort schilpadden-groentensoep.

Er is op You Tube een leuk filmpje over prehistorisch koken. ( Harry-Prehistorisch koken ). Toegevoegd na 2 uur: Of ga gezellig een weekend prehistorische soep maken! ( Dagje weg .nl weekend prehistorisch leven ). 19-20 Juni .

In de oudst bekende steentijd, waren er alleen rendieren. De tijd van runderen was er nog niet want er waren niet genoeg bossen, dit kwam zo`n 2000 jaar later. Ze hadden ook nog geen pannen. Ze maakten dus manden die goed doorweekt werden gedurende een nacht.Hierdoor werden ze waterdicht. Ze verhitten toen stenen op het vuur. Dit was een schoon vuur van bijv. eikenhouttakjes. Dit laat weinig as over en brandt lang. Hierin werden vuistgrote stenen gelegd die makkelijk in de manden konden rollen. De 'kok' maakte in die manden bijv. een wilde notensoep. Er werd water in de mand gedaan,geplette noten,wilde uien, rendiervlees wat ze altijd in voorraad hadden en kruidenzoals oregano. Dat is al een oud wild kruid. Ik weet niet of ze toen al zout hadden. De hete stenen werden dan met behulp van grote takken uit het vuur gehaald, even door een bak water van de as ontdaan en voorzichtig bij de ingrediënten in de mand gedaan. De kok rolde de hete stenen dan met een stok door de mand tot het water zelfs ging koken. Zo kookten ze al in de vroege prehistorie soep.Leuk hè? Toegevoegd na 15 minuten: Dit was dus zo`n 10.000 jaar geleden. De tijd van de rendierjagers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100