Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet je wild zwijn altijd marineren?

Normaal gesproken marineren we wild zwijn en maken er een stoofschotel van.
Nu willen we het een keer met boemboe Rendang maken. Is het nodig om het vlees te marineren? En zo ja, waarmee?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Koken
2.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Probeer het een keertje, en als je het risico te groot vindt, zou ik het in tweeën doen, de ene helft op de bekende manier en de andere helft met boemboe.

Let echter wel op, boemboe rendang is bedoeld voor kip, geit en rundvlees. http://www.kokkieslomo.nl/rendang-daging-sapi/
voor varkensvlees is er boemboe bali. http://www.smulweb.nl/recepten/1361711/Boemboe-bali-varkensvlees-rijsttafel-gerecht


Antwoord

Afhankelijk van de leeftijd van je wilde [ever-]zwijn. Herman den Blijker in onderstaande link vertelt dat een jong wild zwijn niet gemarineerd hoeft te worden. Echter als je een oude beer 'in de pan' hebt, dan raad hij dit zeker aan, voor de sterke krachtige smaak en omdat het taai vlees is.

http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/70/Herman_den_Blijker_over_wild_zwijn

Toegevoegd na 2 uur:
Je vroeg ook nog "...marineren? en zo ja, waarmee?"

In bijgaande link staan 10 recepten hiervoor, kies wat jou het lekkerst of [kan ook] het gemakkelijkst lijkt! Succes ermee en eet smakelijk!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De bout is van een volwassen zwijn, dus ik neem aan niet meer zo jong. Dus als ik het goed begrijp, kun je dat het beste marineren.
De vraag was eigenlijk: waarin moet je het marineren (om zachter te laten worden), voordat het in de boemboe gaat? Volgens mij moet ik dan iets hebben wat weinig smaak heeft, maar het vlees wel zacht maakt. Aangezien ik niet in Nederland woon, kan ik niet zomaar even naar de toko voor een andere boemboe, De Rendang hebben we nog op voorraad, vandaar.
En hier kwam ik een recept voor babi rendang tegen, dus kennelijk kan het wel:
http://www.tantelenny.com/pagina_vlees_recepten_Babi_Rendang.htm
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Eigenlijk heb ik de toevoeging om die reden geplaatst. Ik zag ineens het laatste deel van je vraag:
"Is het nodig om het vlees te marineren? En zo ja, waarmee?" Daarom: omdat het vlees te sterk smaakt en taai is [oude beer]
en
de link naar de recepten met marinade. [Rund-]vlees dat zachter moet worden [draadjesvlees] werd in de grootmoederrecepten altijd met een flinke scheut azijn opgezet voor het urenlang stoven [met een tomaatje, laurierblaadjes etc. en azijn, maar rode wijn zag ik ook staan, dus?]
In de onderstaande 4 linken wordt over azijn gesproken: scheut of 3 eetlepels. Let wel voor RUND-vlees. http://www.smulweb.nl/recepten/vlees+oma+draadjesvlees
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=230860
http://www.zelfmaakrecepten.nl/draadjesvlees/
http://plazilla.com/page/4295014655/grootmoeders-draadjesvlees Over wild zwijn klaarmaken:
Het vlees van een wild zwijn is veel magerder en donkerder van kleur dan dat van een gewoon varken. Ook heeft het een meer uitgesproken smaak. Hoewel het vlees mager is, is het toch vetter dan de andere soorten wild en hierdoor ook veel zachter en fijner van smaak.
http://wildrecepten.com/recept-wild-zwijn/ Wat ik hier uit begrijp is dat
*) je zou moeten herkennen of je van een jong of oud zwijn vlees hebt
*) als het van een vakman afkomstig is, deze dit zou moeten duiden
*) er misschien maar een kleine kans is, dat je vlees van een "oude beer" hebt.
*) het risico moet nemen dat het jong vlees is... [?!?] Ja, @Maggy wat is wijsheid?
Ik heb geleerd dat je in de keuken als kok niet alles precies doet, "een beetje van dit" en "een beetje van dat", eigenlijk zoals je ook nu boemboe rendang gebruikt i.p.v. bali.
Ik heb een recept voor de marinade gevonden, maar hoewel ik het diverse keren geprobeerd heb ... ik kom er niet op [aangemeld, bevestigd etc. lukt me niet ~ ben 'n digibeet], er wordt gesproken over balsamicoazijn[!] en sinaasappelsap en nog veel meer, dit is de link: http://www.volrecepten.nl/r/stoofpotje-van-everzwijn-met-bosbessen-418856.html Hoop dat je er mee verder komt, vast wel :-)))
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
http://www.volrecepten.nl/click/index/418856/?site=kookjij.nl Dit is de link naar het stoofpotje van everzwijn met de marinade!
Ja toch nog gelukt, ik was iets vergeten, maar nog een keer geprobeerd en uiteindelijk toch gelukt.
Succes!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding