Zoals gezegd, yoghurt maken is simpel. Hier volgt stapsgewijs het hele proces.
. Gebruik je verse melk, verwarm deze dan tot minimaal 72° C gedurende 15 seconden. De melk is nu gepasteuriseerd en dat verkleint de kans op mislukken van je yoghurt. Gebruik je melk uit een pak dan is deze stap niet nodig.
· Voeg een yoghurtcultuur toe aan 1 liter melk en meng dit goed. Als yoghurtcultuur kun je één van de culturen die ik aanbied gebruiken. Je kunt ook gebruik maken van yoghurt uit de biologische winkel. Dit zal in de meeste gevallen ook een goed resultaat geven.
· Verwarm het mengsel “au bain marie” tot 45° C en zet het vervolgens op een warm plekje. Het is belangrijk dat de melk ongeveer 45° C blijft. De melkzuurvergisting verloopt dan optimaal.
· Wil je zeker zijn van de goede temperatuur, gebruik dan een yoghurtapparaat. Deze houdt de melk op de juiste temperatuur zodat de melkzuurbacteriën hun werk optimaal kunnen doen.
· Controleer af en toe of de yoghurt dik en lobbig wordt. Is dit het geval, zet hem dan in de koelkast. Gebruik je een yoghurtapparaat dan hoeft dat niet Deze is gewoon na 8 uur klaar en kan vervolgens in de koelkast.
· Bewaar 2 lepels yoghurt om te gebruiken als cultuur voor de volgende keer. Dit kun je een aantal keren herhalen voor dat verkeerde bacteriën de overhand krijgen. Afhankelijk van hoe hygiënisch je te werk gaat is het verstandig na 10 keer een verse cultuur te gebruiken.
· En nu het belangrijkste…….. je zelfgemaakte yoghurt opeten. Eet smakelijk!
Toegevoegd na 50 seconden:
http://www.levenvanhetland.nl/hoemaakjeyoghurt.htm