Wie weet het recept van dikke koek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ingrediënten 500 gram zelfrijzend bakmeel 300 gram rozijnen 100 gram krenten 100 gram sucade 1 eetlepel bruine suiker 0,5 zakje vanillesuiker 0,5 theelepel kaneel 2 stuks eieren 500 milliliter halfvolle melk 50 gram roomboter Bereidingswijze Bodem en binnenwand van juspan met de boter insmeren. Alle ingrediënten (behoudens dus de boter) in een beslagkom tot een homogene massa kneden en in de juspan doen (licht aandrukken). Op laag vuur een half uurtje laten opkomen en, indien goed gerezen, nog een kwartier of wat langer op middelhoog vuur afgaren. Niet te hoog vuur, want de koek verbrandt snel: reden waarom ik later dan ook een vuurvaste glazen schaal ben gaan gebruiken. Indien gaar (breinaald-truuk), pan of schaal omkeren boven een platte vuurvaste schotel en de Dikke koek "op z'n kop" nog een kwartiertje in de oven laten nagaren. Met een kartelmes de Dikke koek halveren en uit de halve manen 2-cm-dikke plakken snijden. Lauw-warm serveren, bijvoorbeeld met roomboter en bruine suiker. Ouderwets lekker en ongezond. Allergieinformatie Geschikt voor notenallergie Geschikt voor kleurstoffenallergie Geschikt voor nachtschade-allergie NIET geschikt voor glutenallergie NIET geschikt voor koemelkallergie

Bronnen:
www.mijnreceptenboek.nl

Grootmoeders Dikke Koek. Ingrediënten: 500 gram zelfrijzendbakmeel 260 ml melk 80 gram boter 4 eieren 9 eetlepels witte basterdsuiker 1,5 pakje rozijen (gele zijn het lekkerst) snufje zout. Hulpmiddelen Een grote vuurvaste schaal met deksel. Mixer. Voorbereiding: De 80 gram boter smelten, een klein beetje van deze boter gebruiken om de vuurvaste schaal in te vetten de rest is voor het recept. De oven voorverwarmen op 180 graden. Bereidingswijze: Doe het zelfrijzendbakmeel in een kom, het snufje zout en de 9 eetlepels basterdsuiker erbij doen. Dan de melk en de eieren erdoor mixen. Als dit een mooi mengsel is de gesmolten boter door het deeg mixen. Als laatste de rozijnen er met een lepel doorheen scheppen (ze mogen niet nat zijn). Dan alles in de ingesmeerde vuurvaste schaal doen. Deze moet ongeveer voor de helft gevuld zijn. Zorg dat de deksel er goed opzit, en zet hem in de oven. Bak hem nu langzaam gaar en goudkleurig bruin. Dit is heel goed te zien als je een doorzichtige vuurvaste schaal gebruikt en je kan dan ook goed aan de onderkant kijken of hij daar ook bruin is, want dan pas kun je de deksel optillen om met een breinaald te prikken (net als bij cake) of hij gaar is. Als je een gecombineerde magnetron hebt dan verwarm je hem voor op 180 graden. Zet de schaal erin en dan ongeveer 15-20 min op lage stand (ontdooi stand) de magnetron erbij (dit scheelt enorm veel in tijd) en dan zonder magnetron afbakken. De totale baktijd is dan ongeveer 45 minuten. Serveertips Dikke koek kan je op verschillende manieren eten. WARM op de ouderwetse manier in punten of plakken gesneden als avondeten met boter en suiker. Als je aan de lijn doet is hij ook zalig met enkeld een beetje boter. Als ontbijt, en natuurlijk als je bezoek krijgt bij de koffie gewoon een punt of plak (of warm) met boter en suiker. Het is weer eens wat anders als gebak, en gegarandeerd een succes.

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/recepten/759147/Groo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100