Ze vallen beiden niet echt onder de "gezonde keuken" natuurlijk.Filodeeg is echter wel lichter verteerbaar en daardoor misschien iets minder slecht.
Hartige taarten bakken gaat zelfs heel goed.Bijvoorbeeld deze spinazietaart,of spinaziepastei
Spinazie-filodeegtaart
Nodig voor 4 personen:
* 750 gram bladspinazie uit de diepvries
* 3 uien,ragfijn gesneden
* 2 tenen knoflook,ragfijn gesneden
* 75 gram gehakte walnoten
* 6 eetl boter
* 3 eetl (halfvolle)crème fraîche
* 0.5 theel pimentpoeder
* 0.5 theel kaneelpoeder
* zout en versgemalen zwarte peper
* 300 gram filodeeg(40x40)ontdooid en tot gebruik bewaren onder een vochtige theedoek,ze drogen heel snel uit
* 1 eidooier,losgeklopt
1) Laat de spinazie ontdooien in een vergiet,vervolgens goed uit laten lekken en daarna goed uitknijpen.Hak de spinazie grof.Smelt 2 eetl van de boter in een (hapjes)pan en bak hierin de ui en de knoflook lichtbruin,walnoten,crème fraîche,spinazie,piment- en kaneelpoeder toevoegen en alles goed mengen,op smaak brengen met zout en versgemalen zwarte peper.Laat de vulling afkoelen.
2) Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220 graden C(heteluchtoven op 200 graden C).Smelt de rest van de boter en bestrijk hiermee de vellen filodeeg,leg ze op elkaar.Bestrijk de randen van het deeg met de eidooier.Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat.
3) Schep de spinazievulling in het midden van het filodeeg,klap de punten naar het midden en knijp ze vast,zorg wel dat je een kleine opening overhoudt,de damp moet bij het garen kunnen ontsnappen.Bestrijk de bovenkant met de rest van de eidooier.Bak de spinazie-filodeegtaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.
Tip:het is ook lekker om blokjes feta in de vulling te doen,dan wel minder zout gebruiken.