Waarom klinkt bij het roeren in een kopje koffie het geluid doffer dan bij het roeren in de thee?

Ik ben nu een kopje thee aan het drinken en hoor opeens het geluid van het tikken hoger klinken als het geluid van vanmorgen bij het roeren van de koffie. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Soortelijke massa van de vloeistof neemt toe... Eerst was het een mengsel, de suiker is zwaarder dan water, dus met het oplossen wordt het soortelijk gewicht groter en dus een lager geluid met roeren... Kon je daar zelf niet opkomen? Toegevoegd op 07-05-2009 13:33:47 of het is het kopje dat leger is dan dat andere en bij een ander volume dan krijg je een andere trilling, andere toonhoogte vanwege dat andere volume...

Omdat een theekopje van glas is, en een koffiekopje niet.

Geluid bestaat uit trillingen (of geluidsgolven), door het roeren van de koffie worden de golven ietswat vervormd (andere frequentie), hierdoor klinkt dit anders. Toegevoegd op 07-05-2009 14:50:14 Waar zit de verwijder antwoord-verwijderen-knop?

sterke koffie en slappe thee? Misschien ligt het daaraan.....

Aangezien Thee vaak heter is dan Koffie (door het zetproces) is het eenvoudig te verklaren. Bij een hogere temperatuur zal er een hogere toon door de mok afgegeven worden. Bij de lagere temperatuur zal een doffer geluid klinken. Een zelfde effect zie je bijvoorbeeld ook bij kerkklokken. Die klinken in de zomer ook hoger dan in de winter.

koffie is dikker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100