Hoe onstaan bubbels in bier terwijl er niet echt prik in zit (bijvoorbeeld: zoals in cola)?

Weet jij het antwoord?

/2500

De bubbels in bier worden veroorzaakt door het gistingsproces.

De mout welke als basis fungeert voor bier bevat zetmeel en glucose. Door het biergist (en bij sommige biersoorten bacteriën) worden zetmeel en glucose omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dit koolzuurgas is dus een bijproduct van de vergisting. Het is dit koolzuurgas dat de bubbels geeft. In cola en andere bubbelende frisdrank wordt koolzuurgas onder hoge druk in de vloeistof geperst.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisting_(alcohol)

n het bier is kooldioxide opgelost. Dit gas gaat geleidelijk vanuit de oplossing over in de gasfase. Dat gebeurt eerst bij onregelmatigheden, bijvoorbeeld bij de bodem en zijkant van het glas. Het gasbelletjes is zelf ook een onregelmatigheid. Dit zorgt er voor dat ook nog opgeloste kooldioxide overgaat in de gasfase. De luchtbelletje in het bier groeien hierdoor. Op een gegeven moment is het zo groot dat het niet meer door de wand kan worden vastgehouden. Door de opwaartse kracht drijft het belletje dan omhoog. Onderweg naar boven blijft het belletje aangroeien door het opnemen van opgelost gas. Naar boven toe worden daardoor de belletjes steeds groter. De belletjes in de cola komen van koolzuurgas. Bij de bereiding van de cola, wordt er onder druk koolzuurgas doorgeleid, totdat de vloeistof is verzadigd. Koolzuurgas lost namelijk makkelijk op in water, waarbij koolzuur ontstaat. https://www.gall.nl/ontdek/bier/bier-brouwen-in-7-stappen/ Gistingsproces = suiker omzetten in alcohol https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/waarom-heeft-bier-een-schuimkraag

Toegevoegd op 26 juli 2020 19:40: tekst
Bronnen:
http://konradnederland.nl/luchtbelletjes-i...
https://www.ad.nl/koken-en-eten/pilsje-zon...
https://schooltv.nl/video/priklimonade-hoe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100