Waarom blijft thee zo lang heet, vergeleken met koffie?

Of lijkt dat maar zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Thee die is gezet met water uit een waterkoker of een fluitketel heeft gekookt en is dus 100 graden geweest.Een gemiddeld koffiezetapparaat verwarmt het water maar naar een graad of 80. Als je koffie op de ouderwetse manier gaat zetten, dus door gekookt water op te schenken in de filter zal je zien dat jou koffie net zo heet blijft als de thee van de anderen

Karin heeft al uitstekend beantwoord. Een kleine toevoeging, als ik het goed heb komt die van klokhuis of mythbusters. (Hier veel bekeken programma's) Bij koffie , zeker sterke koffie, vormt zich een klein olie laagje op de drank, Bij thee niet. Thee kan daardoor makkelijker verdampen en koelt door die verdamping zelfs sneller af dan koffie. Het verschil zit dus inderdaad, zoals Karin schreef, in de begintemperatuur, warmteverlies in het filter en daarnaast ook in de toevoegingen als melk of room....tenzij je kokende melk bij de koffie schenkt natuurlijk.

dat ligt inderdaad vooral aan de temperatuur. De meesten zetten thee direct uit de waterkoker zonder het vanaf 100 gr af te laten koelen. Dit komt echter de smaak niet ten goede, een thee-purist laat het water na een tijdje doorkoken (waar het zachter van wordt) ook nog eerst op een temperatuur van 80 (of zelfs gehoord: 60 graden) komen. Vooral bij groene thee is dat beter omdat je de natuurlijke ingrediënten dan intact laat. Er zijn trouwens grote verschillen in koffietemperatuur, mijn stroombesparende apparaatje voor de camping geeft veel koudere koffie af dan mijn philips koffiezetter.

Bronnen:
aanvullend opgezocht:...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100