Waarom schuimt biologische melk niet als ik deze in mijn melkklopper wil kloppen?

Ik baal ervan dat ik gedwongen ben om reguliere, dieronvriendelijke melk te gebruiken voor mijn lekkere kopje cappuccino. Waarom schuimt biologische melk toch zo slecht? Het veevoer? Te veel mals, vers gras?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het minder schuimen van biologische melk kan te maken hebben met het vet in de melk. Mogelijk is biologische melk niet gehomogeniseerd. Bij het homogeniseren wordt het melkvet (aanwezig in kleine druppeltjes) verder verkleint tot zeer kleine druppeltjes van ca. 1/1000 millimeter. Door homogeniseren wordt het melkvet (in die kleine druppeltjes) ook omgeven door een laagje van eiwit. Hierdoor roomt de melk niet op en blijft het meer en langer stabiel. Door niet te homogeniseren is meer vrij vet aanwezig in de melk waardoor het schuim eerder kapot gemaakt wordt: vet 'breekt' het schuim dat door het melkeiwit wordt gestabiliseerd. Daarnaast kan het eiwitgehalte van biologische melk wat lager zijn waardoor ook schuimvorming & schuimstabilisering wat minder is.

Ik maak ook cappuccino met een melkklopper, en hij lukt het best met magere melk. Koud kloppen en dan even in de magnetron, en je hebt een schuim waar ze bij starbucks jaloers op zijn. Misschien is jouw biologische melk volle melk?

Even je kom of bakje met citroensap in smeren en om spoelen grote kans dat het dan wel lukt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100