Wat is de gemiddelde pH van een glas suikervrije limonade?

De pure siroop bevat slechts 5% vruchtensap (sinaasappelsap uit concentraat in dit geval) en de verhouding siroop/water is 1:11.

Volledige ingrediëntenlijst van de siroop, Slimpie sinaasappel: Water, 5% sinaasappelsap uit concentraat, zoetstoffen (cyclamaat, aspartaam*, sacharine), conserveermiddelen (E211, E202), aroma, antioxidant (ascorbinezuur), stabilisatoren (xanthaangom, glycerolester), kleurstoffen (bètacaroteen, bèta-apo-8’-carotenal (c30)).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet zo eenvoudig om te zeggen wat de pH zal zijn, omdat zo'n sap niet uit pure sinaasappelsap bestaat, maar ook andere ingrediënten die invloed hierop hebben. De pH van het sap een vers geperste sinaasappel zit rond 3,5 maar sommige rassen geven een iets zuurdere sap. Variëteiten met veel suiker zijn niet per se minder zuur, maar dat proef je niet zo veel vanwege het hoog suikergehalte. De andere ingrediënten, met name de ascorbinezuur en de conserveringsmiddelen (benzoaat en sorbaat resp.) zijn ook zuur, maar dat zal weinig invloed hebben. Het is een bekend feit voor een technoloog dat tijdens de pasteurisatie van vrijwel alle soorten levensmiddelen, de pH altijd een beetje stijgt. Geconcentreerde sappen worden altijd gepasteuriseerd, dus dan verwacht ik ook een ietsjes hoger pH. Als laatste het effect van verdunning, en die is verrassend klein. De pH van een oplossing verandert bijna niet door toevoeging van water. Het zal wel een beetje stijgen, maar niet zo veel. Mijn schatting is dat de pH van je limonade rond 4 zal zitten. Als je écht nieuwsgierig hiernaar bent, dan kan je via internet pH papier (ook bekend als indicator-papier) kopen en de pH van je sap echt bepalen. Dat geeft een zeer goede indicatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100