Kan het gehoor overbelast raken door langdurig met een koptelefoon te luisteren op zacht tot normaal volume?

Ik ervaar de laatste tijd na het afzetten van m'n koptelefoon vaak een hoge piep, in beide oren even hard. Niet heel erg storend maar ben toch benieuwd of dit overbelasting of iets dergelijks is. 

Ik luister zeer vaak muziek met een hoofdtelefoon, met open schelpen, helemaal niet hard. Maar wel zo'n 5 uur per dag (muziek liefhebber). Daarnaast draag ik 's nachts oordoppen om zoveel mogelijk stilte te hebben. 

De piep is de volgende ochtend wel weer weg, maar ik maak te toch enigszins zorgen om de lange termijn. 

Als ik bijvoorbeeld 3 uur lang zachtjes naar een piano concert luister via m'n koptelefoon heb ik het ook. 

Is dit overbelasting van m'n gehoor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gebruikt een hoofdtelefoon met open schelpen. Zodra je dan het volume zo zet dat je tijdens de muziek de wat sterkere geluiden in huis, en wat je binnen van straatgeluid opvangt, nog steeds kunt horen (alsof de piano in de andere hoek van een kleine zaal staat bijvoorbeeld), dan hoor je de muziek kennelijk op een normaal volume. En huisgenoten in dezelfde kamer zouden het lichtjes mee kunnen horen (wat overigens een hopeloos “geluid” oplevert), maar de bovenburen niet. Als je het volume van de hoofdtelefoon zó instelt, dat andere geluiden in huis je niet meer storen, dan staat het volume kennelijk al een stuk hoger. En dan is het al gauw te hard! Je zit thuis nu eenmaal niet in een concertzaal. Hetzelfde geldt voor mensen die zich in het openbaar vervoer of op straat met “personal stereo” fijn denken te kunnen isoleren van hun omgeving! Dat isoleren lukt best, maar de piep die later komt kun je niet meer afzetten! In veel gevallen uiteindelijk nooit meer. Dat je een piep hoort na een tijd zo van je muziek genoten te hebben, lijkt me een duidelijk signaal dat je je gehoor te zwaar belast. Houd er maar rekening mee dat de piep blijvend kan worden als je daarmee doorgaat. Voor mij een schrale troost dat ik er anderen nog voor kan waarschuwen (en dat de de piep én het gehoorverlies bij mij niet mijn eigen schuld zijn).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100