wat betekent (red.) ?

In tijdschriften kom je dit vaak tegen en vroeg me af waar het voor staat. Kon het op het internet niet vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Red. is een afkorting voor redactie. In een krant of tijdschriftenartikel betekent het in de regel dat hetgene wat daar wordt gezegd of beweert (veelal tussen haakjes( geen uitspraak is van de oorspronkelijke schrijver of spreker of geinterviewde, maar later, als soort toelichting, uitleg of aanvulling, er bij is gezet door degene die het stuk heeft geredigeerd. Wanneer je dus een interview ofzo leest met iemand, of een samenvatting van een boek, en er staat een stukje (meestal tussen haakjes) gevolgd door red. , dan moet je dat zien als een soort toelichting op het daarvoor geschrevene, dat geen onderdeel van het oorspronkelijke verhaal / artikel was). Bijvoorbeeld een bekende figuur vertelt iets over zichzelf, en komt met de zin "Toen Karin overleed, was ik ...blablabla." Misschien ken je de man niet en behoeft die uitspraak enige toelichting. Zo staat er dan bijvoorbeeld "Toen Karin (zijn hond - red.) overleed...."enz. Toegevoegd na 33 seconden: Tjemig de pemig, je krijgt hier soms niet eens de tijd even iets uit te leggen of er staan alweer twintig antwoorden tussendoor.....pffff

Toegevoegd door de redactie.......

redactie afgekort

in dat geval heeft de redactie van het blad of de krant er iets aan toegevoegd. Vaak een extra uitleg over een gegeven uitspraak oid.

Toevoeging, verbetering of verklaring van de redactie van het artikel, dus niet zo door de oorspronkelijke auteur of spreker zo gezegd. Bijvoorbeeld als een een stukje uit een zin weergeven waar "hij" in staat, dan verklaard de redactie met wie die "hij" bedoeld wordt.

Als een redacteur iets ter verduidelijking toevoegd aan de bijvoorbeeld een intervieuw dan zet hij dit erachter om aan te geven dat dit geen citaat is maar iets ter verduidelijking.

wellicht kan onderstaande link je in het vervolg, als je een afkorting niet herkend, verder helpen. Red. betekent in ieder geval redactie, redacteur, wat duid op het feit dat dit door de redactie is toegevoegd

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100