Hoe kan het dat dj's precies op tijd stoppen met praten bij het instarten van een nummer?

Is dit puur iets wat men door te oefenen en door ervaring leert of wordt dit tegenwoordig ook al door de computer en dus softwarematig geregeld, en zo ja, hoe?

Wat ik bedoel is dus wanneer een dj van een radiostation nog druk aan het babbelen is, precies op tijd z'n klep houdt wanneer de zang in een liedje begint.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij hebben ze zo'n frequentieding staan ofzo. Weet niet precies hoe het heet. Maar daarop zie je met behulp van balkjes hoeveel geluid en volgens mij apart ook de zang gaat komen. Dat beweegt dan naar opzij en dus kunnen ze precies zien wanneer het zingen begint. Beetje wazig antwoord, maar denk wel dat het klopt :P Toegevoegd na 11 minuten: Introjocken Een echte oogopener voor mij was het onderdeel ‘introjocken’. Bijna iedere radio-dj vindt het geweldig om een intro van een plaat vol te praten en klaar te zijn precies op het moment dat de zang begint (of een beat). De hulpmiddelen van tegenwoordig, zoals een introteller (al is het maar op de CD-speler), maken het introjocken redelijk eenvoudig. Maar wat nu als je geen indicatie hebt hoe lang het intro duurt? Voor die uitdaging stond ik en daar heb ik een hele tijd mee lopen klooien. Als trucje gaf Pierre aan om de maten te tellen, veel liedjes zijn namelijk gecomponeerd op hetzelfde ritme: en een-eh, twee-eh, drie-eh, vier-eh. Het introjocken komt dus neer op het tellen, maar dan zonder dat je daar bij nadenkt. Daar precies ging het mis bij mij, want in mijn hoofd was ik druk telkens tot vier te tellen en vergat ik wanneer de zang begon. Met een aardige introcrash als gevolg. Leuke huiswerkopdracht voor mezelf dus )

Bronnen:
http://radioactive.blog.nl/eigen-productie...

Ze hebben een mengpaneel of snelstartknopje wat ze bedienen nadat ze zijn uitgepraat.

Bronnen:
http://www.nieuw-volendam.nl/files/news/94...

Het is een kwestie van ervaring, ze weten ongeveer hoeveel seconden ze kunnen volpraten totdat de zang start. Bij beginnende DJ's hoor je wel eens dat het verkeerd gaat, dan praten ze net iets te lang. Toegevoegd na 1 minuut: Volgens mij hebben ze wel ergens in het systeem staan bij een nummer: 10 seconden instrumentaal, dan zang. Dat kunnen ze dan zien en dan weten ze hoe lang ze nog hebben door op de teller te kijken.

Ik denk dat ze gewoon bij elk liedje een cue zetten wanneer de zang begint, zo weten ze hoe lang ze nog kunnen praten.

Er is software dat precies berekend wanneer de zang begint. Voor de professionele. DJ en radio stations weken daar mee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100