Wat is de beste manier om in een band jezelf en de muziek goed te kunnen horen?

Tijdens het optreden wil ik de muziek en mezelf (de zang, ik zing zelf) goed kunnen horen om zo goed mogelijk te kunnen zingen. De speakers zijn naar het publiek gericht, dus horen we ons zelf niet zo goed.
Ik weet dat er feedback (stage)monitoren zijn. Maar wat zijn de andere betere opties tegenwoordig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om jezelf te horen bij een live optreden moet je gebruik maken van zogenaamde ''monitor boxen''. Dat zij dus gewone luidsprekers die op jezelf / de muzikanten gericht staan.

Een "in-ear monitor", ook wel "in-ear-system" genoemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/In-ear_monitor "In-ear monitor Een in-ear monitor is een geluidsisolerend luidsprekersysteem voor in de oren, vergelijkbaar met oordopjes maar gedragen in de gehoorgang, vaak vergezeld van een kleine, op het lichaam draagbare radio-ontvanger, waarmee een podiumartiest of geluidstechnicus het gemengde geluid van muziekinstrumenten en zangstemmen kan horen." https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/waarom-hebben-popmuzikanten-vaak-dopjes-hun-oren "Het systeem van de oordopjes wordt een in-ear-system genoemd. Maar waarom moeten muzikanten die dopjes in hun oren? Niet goed horen Soms zie je vooraan het podium van die grote zwarte kisten staan. Dat zijn de monitoren, boxen eigenlijk. Daarmee kan de zanger/zangeres zichzelf en de anderen horen spelen en zingen. Zonder die monitoren kunnen ze dat niet goed horen. Het is namelijk een ontzettend lawaai, alle instrumenten zijn versterkt en dan hoor je jezelf niet meer zingen. De dopjes werken hetzelfde als de monitoren. Speakertjes De dopjes worden helemaal op maat gemaakt. In het oortje wordt een speakertje gebouwd, net als de oordopjes van een walkman. Het draadje zit vast aan een kastje wat je altijd bij je draagt. Het kastje is een zender waarmee de zanger/zangeres en de rest van de band in verbinding staat met apparatuur naast het podium. Tekens Tijdens het optreden zit daar een geluidstechnicus die het geluid regelt wat de band in hun oortjes hoort. Hij kan er voor zorgen dat de zanger bijvoorbeeld meer piano hoort. De bandleden hebben daar speciale tekens voor om dat aan te geven." Hier wat oplossingen https://www.bax-shop.nl/in-ear-monitor/in-ear-set https://www.bax-shop.nl/in-ear-set/ant-ing30-in-ear-monitor-systeem Algemeen Het ANT MIM30 in-ear monitor zorgt ervoor dat je als muzikant niet meer afhankelijk bent van podiummonitoren. Zo vermijd je irritante feedback en overspraak tijdens het spelen. Een ander groot voordeel van het optreden met in-ears is de mogelijkheid om een persoonlijke mix te maken, waarin je de instrumenten die jouw voorkeur hebber meer of minder naar boven laat komen. Omdat er geen ruis vanuit de zaal wordt opgepikt hoor je als muzikant veel meer details, dat maakt het anticiperen op de muziek een stuk makkelijker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100