Op welke manier zakt een (zang)stem als gevolg van roken?

Ik ken veel zangeressen die op latere leeftijd door roken een veel lagere stem hebben gekregen. Waar ik nou zo benieuwd naar ben is op welke manier de stem dan zakt.
Zakt het berijk in zijn geheel, dus minder hoge noten en meer lage noten? En gaat de hoogte waarop je van je normale stem naar je kopstem overschakelt omlaag? Kun je door roken meer of minder berijk krijgen? Makkelijker of moeilijker in je kopstem zingen? etc etc.

Of te wel: hoe anders werkt de stem wanneer deze doorgerookt is.

Ik ben dus niet op zoek naar een medisch verhaal (mag natuurlijk wel aangehaald worden bij uitleg) maar naar het muziekale aspect.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zijn vooral de slijmvliezen die door het roken aangetast worden waardoor de stembanden uitdrogen, gaan irriteren en niet goed kunnen herstellen. Voor hoog zingen gebruik je de fijne randjes van de stembanden, die raken het eerst beschadigd. Je traint jezelf dan automatisch meer met dikke stembanden te gaan zingen wat voor een lagere klank gaat zorgen. Het bereik zakt dus in zijn geheel.

Het zakken van de stem wordt veroorzaakt doordat er knobbeltjes op de stembanden zijn gekomen door het roken. Deze veranderen het trillingspatroon van de stembanden, waardoor de stem (in het geval van rokers), lager wordt. Hoge tonen kunnen hierdoor niet of moeilijker worden gemaakt, kopstem wordt dan dus moeilijker om te zingen. Je zou dus kunnen zeggen dat het bereik iets lager wordt, maar wel wordt ingekort. Het zal ook wel verschillen hoe erg je rookt hoor (of hoe veel geluk je hebt), want sommige mensen hebben zo'n kraakstem dat ze echt niet meer kunnen zingen en bij sommigen geeft het juist een mooi randje aan de stem. Voor de rokers die nog prima kopstem kunnen zingen, weet ik niet hoe dat in hoogte verschilt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100