Hoe kan ik akkoorden beter onthouden?

Heb jarenlang alleen maar van muziek gespeeld en kan dus uitstekend noten lezen. Nu ben ik echter aan het leren te spelen op gevoel met bv alleen de akkoordnamen en ik kan ze prima spelen en als ik een nummer ingestudeerd heb dan speel ik het prima weg maar als je me dan een week later vraagt uit welke noten het Bb akkoord of de Gmaj7 of de Bm11 opgebouwd is..... geen idee???

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je piano speelt zou je gitaar moeten leren en andersom: speel je gitaar, leer dan piano, of bas. Op de basgitaar speel je niet altijd alleen de grondtoon van een akkoord, maar verschillende tonen die in een akkoord voorkomen (of toegevoegde noten). Je 'breit' als het ware de akkoorden aan elkaar. Dat heeft mij veel inzicht gegeven in de opbouw van akkoorden, van melodieën en van liederen. Als je pianist bent, helpt het om in grepen te denken, zoals een gitarist doet. Dan overzie je beter het geheel. Als je gitarist bent, helpt het om alle noten afzonderlijk voor je te zien op een klavier. En nadat je de akkoorden eigen hebt gemaakt op het klavier, moet je de melodie erin integreren. Dan zie/hoor je hoe die akkoorden met de melodie harmoniëren. Dan wordt de opbouw van een akkoord ook veel logischer. Verder zou je die vervelende nootjes eens lekker los moeten laten en gewoon op je gehoor spelen. Honderd keer een nummer beluisteren en per noot meespelen. Eerst de melodie (of de baslijn), dan de bijbehorende akkoorden. Waarom hoort die toon er wel bij en die niet? Daar kan je de muziektheorie wel weer op loslaten, maar wat was er eerder, de muziek of de theorie? De muziek, dus ga terug naar de basis. Ja, ik kan makkelijk praten, ik heb een absoluut gehoor en heb het me allemaal zelf aangeleerd. Maar het is echt een bevrijding als je die theorie los kunt laten en lekker mee kan spelen. Niet meteen piepen dat je dat niet kan. Zo heb je ook niet leren zwemmen. :) Gewoon doen en blijven luisteren. Als je dat doet, ga je de akkoorden en akkoordwisselingen herkennen. Een G-akkoord klinkt echt anders dan een A-akkoord. Succes ermee!

Veel blijven benoemen bij het oefenen, dat is het enige advies wat ik kan geven. Het is erg moeilijk om bij een akkoord de naam te blijven onthouden. Je weet vaak precies hoe die moet, maar hoe die heet? Ik herken het... geef me een nummer, ik studeer het in en ik speel het. Echter de namen van de akkoorden? Ik speel ze goed omdat ik ze geleerd heb bij het liedje, maar weet niet hoe ze gespeeld moeten worden als iemand zegt: C7 of Bm... Veel blijven benoemen en veel blijven oefenen werkt het best. Ik ga wel eens gewoon een half uurtje akkoorden spelen... ga ik eerst de akkoorden tabellen langs en daarna blind wat liedjes... gewoon de akkoorden spelen en benoemen. Zo onthou je nog iets.

Heel veel doen en blijven oefenen, zoals met alles wat je moet leren. Toegevoegd na 47 seconden: En natuurlijk helpt het als je de logica erachter snapt en hoe akkoorden in elkaar overgaan.

Oefenen, oefenen, oefenen... Ik heb gitaar gespeeld en vond dat gedeelte inderdaad ook een probleem. Begin met te zorgen dat je de accoorden wel kent. Dus zoek ze op hoe je ze moet spelen, en speel ze terwijl je hardop zegt welk accoord het is. Vervolgens zet je op papier wat accoorden achter elkaar, probeer ze te spelen en bekijk achteraf of je het goed hebt gedaan. Steeds maar weer herhalen, herhalen, herhalen... Herhalen is het sleutelwoord.

Dat probleem heb ik ook, ik ben wel muzikaal aangelegd, heb zelf in een drumband gespeeld en nederlands kampioen geworden in de kampioensklasse van de KNF, maar op één trommel hoef je geen toonhoogtes te leren omdat die er niet zijn. Ik denk inderdaad dat het benoemen van de accoorden als je ze speelt het meest handig is om ze ook te onthouden, en daarbij verschillende variaties te gebruiken als je ze begint te kennen. Uiteraard is bladmuziek daarbij een heel handig, en een muziekleraar ook. Kan je dit niet betalen kijk dan eens op de website van justin guitar. Mocht je wat anders bespelen, kijk dan op youtube en wie weet staat er naast het filmpje een link waar je terecht kan om jouw instrument te leren bespelen. Veel muziekplezier!

Bronnen:
http://justinguitar.com/
http://www.youtube.com/user/justinsanderco...

Voorzie de toetsen van een octaaf met plakletters en probeer zo met oefenen te onthouden met welke noten de akkoorden zijn opgebouwd.

Naast veel oefenen moet je zorgen dat je de theorie goed begrijpt. Een G majeur is iets anders dan een G majeur 7, dat heeft te maken met het spelen van andere noten in een akkoord, wat wel klopt met de toonladder. Bij een G majeur 7 wordt de 7e toon in de toonladder van G wél gespeeld. Het is lastig en begrijpen kost tijd, maar zolang je het blijft oefenen gaat het steeds beter.

Leer de theorie, de structuur van de drieklanken, uit welke tonen van de toonladder het akkoord bestaat. http://nl.wikipedia.org/wiki/Akkoord_%28muziek%29 Dan moet het lukken. Voorbeeld: C7 is een grote drieklank (= grote terst +kleine terts) op C met daarop nog een kleine terts, dus 4 tonen totaal: c, e, g en bes. Cmaj staat voor alleen de (grote) drieklank. Theoretisch kun je dat 'maj' ook weglaten, omdat in de muziektheorie een grote letter C (tenzij alleen de toon C wordt bedoeld) het grote drieklank-akkoord eigenlijk al automatisch aanduidt (en een kleine letter c het kleine). Maar in de popmuziek wordt (naar mijn weten) die notatie nooit gehanteerd.