wat was het eerste progressieve rock-album?

en dan bedoel ik niet sgt pepper of pet sounds, dit waren experimentele albums, maar geen echte prog..
Wat was nou het eerste Echte prog-album?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou gaan voor ‘In The Court of the Crimson King’ van King Crimson, uit 1969. Volgens mij wordt dat ook door veel andere prog liefhebbers als het eerste of op z’n minst één van de eerste prog albums gezien. Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van mening, het is niet ‘wetenschappelijk’ vast te stellen. Toegevoegd na 20 minuten: Ik heb nog even gegoogled, en op wikipedia staat over dit album ongeveer hetzelfde: http://nl.wikipedia.org/wiki/In_the_Court_of_the_Crimson_King

Voor mijn gevoel Pink Floyd met The Wall. Maar daarvoor nog waren de Beach Boys met het album: Pet Sounds al in die richting bezig (1966) Dat is dus echter niet wat je zoekt... Ik hou het bij Pink Floyd. Toegevoegd na 3 minuten: En wat betreft Nederlandse bands: De groep Earth & Fire.

Misschien The Thirteenth Floor Elevators met "Easter Everywere", of anders Link Wray met "Rumble"

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=gHK9vj0VE7w...

Nou, volgens mij is Elvis Presley met Jailhouse rock in 1957 toch wel de eerste artiest geweest die met rock kwam. Dat is van de film. Daar zal toch wel een LP van zijn uitgegeven? Van West side story en al die andere muziekfilms heb ik ze wel gezien. Maar in die tijd had misschien nog niet iedereen een platenspeler en werd het pas later uitgebracht toen er meer vraag naar kwam. Dat hij bij de huidige generatie niet zo bekend is dat komt omdat zijn erfgenamen die de rechten op zijn muziek hebben het niet goed vinden dat de muziek zomaar gecoverd wordt. Maar voor iemand zoals hij erg progressief als je ziet wat het teweeg heeft gebracht. Hij had geen scholing op dat gebied, maar wel veel talent en eigen inbreng. Het nummer van de soundtrack is ergens in de jaren 70 opnieuw (?) uitgebracht. Ik weet alleen niet precies welke nummers nog meer. Het was wel voor zijn dood. Ik heb zelf alleen een verzamelalbum en ken van kennissen een kerstplaat, maar bij de bibliotheek heb ik eigenlijk geen oude albums gevonden. Maar het zijn dan ook collector-items. Die mag je als oppas ook helemaal niet draaien.... Die zijn te kostbaar. Maar ik zou zeggen dat je het in die hoek zou moeten zoeken. Ik ken alleen de albums niet goed genoeg om er concreet een te benoemen. Hij heeft ook ballades, covers (o sole mio maar dan Engelstalig) en zo gemaakt en helemaal zonder experimenteel (drugs en zo.) Ik heb wel die film ooit gezien en dat was alleen dansen op muziek als ik het me goed herinner. Het is allemaal ver voor mijn tijd, maar de muziek is nog steeds goed. Maar ook Fleetwood Mac heeft al vrij vroeg een album uitgebracht met daarop Oh Wel op het Album Then Play on. Maar ook Genesis met toen nog Peter Gabriel er in hebben ook een paar albums uitgebracht die nog niet echt commercieel waren. Ja, weet niet wat je tot progressieve rock rekent, maar sommigen van die artiesten krijgen vaak pas veel later als zodanig erkenning. Terwijl een enorme invloed hebben gehad op de popgeschiedenis. Ik denk zelf ook dat Elvis Presley door te commercieel management afgeremd is in zijn creativiteit en muzikale ontwikkeling. Anders dan bijvoorbeeld The Beatles waar de band begon met jeugdvrienden bestond. Hoewel hij toch wel behoorlijk wat bijzondere muziek heeft gemaakt. Toegevoegd na 16 minuten: UPDATE: Als Elvis niet progressief is dan zou ik zeggen Genesis met Peter Gabriel. Maar ook Yes (vind ik persoonlijk niet om aan te horen) maar ook zeker Fleetwood Mac in hun beginperiode. Iron Butterfly met dat ene album.

Ik beperk me tot Genesis en dan vooral in de periode dat Peter Gabriel er nog in zat. Ik heb een aantal albums. Op wikipedia staat een lijst, maar ik ken het eerste album niet. Van de andere heb ik een paar albums verzameling, maar eigenlijk vooral omdat ik de stem van Peter Gabriel zo mooi vind. Ik zet mijn favoriete album er in waarop de meeste echte rock-stukken staan die ik nog steeds mooi vind. Selling England by the pound heb ik ook, maar daar moet je van houden. Ik vind hem wel mooi. http://www.youtube.com/watch?v=y1tFQMjc-IE&feature=rellist&playnext=1&list=PLBC99087061926774 Er is er nog een die ouder is, maar dat album ken ik niet. Toegevoegd na 4 minuten: Hun eerste album was From Genesis to Revelation uit 1969. Zie ook de Bron. Toegevoegd na 9 minuten: Dit is een later album dat eigenlijk het mooist vind. Had ik eerst als video staan: http://www.youtube.com/watch?v=5pteh5hdZlg Ik heb het eerste nummer van dat album op youtube gevonden en toch maar als video toegevoegd. Toegevoegd na 1 uur: Toevoeging: Twijfelgeval is het album The Doors die ouder is. http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Doors en als je die zelf op youtube gaat zoeken dan trek je wel een doos open met veel oude en succesvolle nummers uit de jaren 60 en 70. Ik weet niet of die tot progressieve rock gerekend kan worden. Light my fire vind ik wel een goed nummer. Volgens mij is de rest psychedelische rock en die bedoel je niet. Experimenteel vanwege drugs. En hoewel ik dit album niet helemaal ken maar met het nummer "Sympathy for the devil" van The Stones toch ook in de buurt komt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Beggars_Banquet en dat is ook ouder. Ze waren toen allemaal onder invloed, maar dat is niet aan dat ene nummer te horen vind ik. Ik vind de grens moeilijk te bepalen. Ik denk dat je zelf maar even moet beoordelen of het er wel of niet onder valt. Het zijn in ieder geval interessante muziekstukken, vind ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100