Moet een Hifi versterker worden "ingespeeld" ?

In een recensie van mijn Hifi versterkes staat dat die bij aanschaf eerst wat neutraal klinkt, maar na een (niet genoemd) aantal speeluren levendige wordt.
Is dat mogelijk, of is dat audiofielen geneuzel en gewoon gewenning?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gaat het om een buizenversterker dan is daar wat iets bij voor te stellen. De buizen worden licht ingebrand. Van een constructeur en leverancier van topklasse buizenversterkers (Klaré in Hoorn) heb ik dit wel eens gehoord en omdat deze mensen veer verstand van zaken hebben zal daar een kern van waarheid in rusten. Bij een transistor/FET versterker zat dat effect miniem zijn schat ik in. Het zal dan eerder gaan om het wennen aan het kleurtje van het kastje, een tussen de oren verhaal dus. De veronderstelling dat een versterker altijd neutraal behoort te klinken is onjuist. Een versterker heeft een hele lichte kleuring, o.a. door debovenharmonischen. Daarnaast heeft elke versterker zijn eigen interne weerstand en dus dempingsfactor voor het versterker/luidspreker systeem. Een versterker met een lage dempingsfacor klinkt strakker in het laag.....

Ik ben zelf veel met audio bezig, maar heb dit effect nog nooit zelf waargenomen. Ben ook meer in de studio bezig dan met hi-fi sets. Mijn oom heeft eens uitgelegd dat het belangrijk is dat het hout van de speakers went aan de vochtigheid en temperatuur van de kamer. Hij beweerde dit zelfs goed te kunnen horen. Wist niet of ik hem toen moest geloven, maar zo te horen had hij wellicht gelijk!

Een versterker hoort juist neutraal te zijn en niets toe te voegen aan het geluid. Doet ie dat wel, dan is het m.i. geen goede versterker. Hij moet weergeven wat er binnenkomt en niets toevoegen. Volgens mij is dat idd gewoon audiofiel geneuzel, zo als vroeger veel voor kwam in het blad Home Studio..Daar werd aan b.v. luidsprekerkabels ook wonderbare eigenschappen toegeschreven. Dat ging uiteraard alleen op voor de superdure kabels.

In laten spelen is onzin, alleen navigaties moet je in laten komen

Onzin tenzij het een buizen versterker is dan moeten ze opwarmen. Is bij gitaar versterkers vaak. Elke type versterker heeft wel zijn eigen klank maar dat heeft veel te maken met het type voeding die er in zit.

Inspelen is onzin, een goede versterker moet idd neutraal zijn. Waarschijnlijk overgebleven uit het buizen tijdperk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100