Welke richting moet ik op als ik later iets met muziek wil doen?

Hallo,
Ik zit in het 3e en doe nu Vmbo kader. ik moet dus gaan kiezen welke richting ik op wil. Waarschijnlijk wil ik gitarist worden dus de muziek richting op maar welke opleiding moet ik gaan doen om daar heen te kunnen? en naar welke school moet ik dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je in Amsterdam woont , dan kun je naar de confretorium college dat is naast de openbare bieb Dat is een muziek school

Je kunt de popacademie doen op het conservatorium (daar hoef je niet klassiek geschoold voor te zijn). Ook kun je bijvoorbeeld naar de rockacademie in Tilburg, hier krijg je ook les in jezelf promoten als artiest. Maar let wel op, want uiteindelijk leer je alleen maar beter gitaar te spelen en je kunt muziekleraar worden, maar verder kun je vrij weinig (de kans dat je echt doorbreekt met een band is gewoon klein, dus je moet altijd een andere mogelijkheid hebben). Ik wilde ook de muziekrichting op en daarom ben ik Commerciële Economie gaan doen, daar leer je o.a. projecten doen, waardoor je uiteindelijk ook in de muziekwereld terecht kunt komen, bijvoorbeeld als organisator van een festival (denk aan Pinkpop) of iets dergelijks. Ook moeilijk om daar uiteindelijk te komen, maar dromen mag altijd.

Na VMBO kader ga je naar het MBO. Daar is wel een opleiding die met muziek te maken heeft, namelijk Artiest Muziek. Ik weet niet waar je woont, maar er is vast een ROC bij jou in de buurt waar die opleiding gegeven wordt. Vraag maar eens aan je decaan, die weet er gegarandeerd meer van.

Er zijn vele wegen om "iets met muziek" te doen. In bepaalde gevallen is opleiding niet relevant, bijvoorbeeld als je een natuurtalent bent. Ligt er ook aan welke muziekrichting je wilt. Als je in jazz of klassiek geinteresseerd bent, dan is het conservatorium de voor de hand liggende weg. Daarvoor moet je wel eerst havo-niveau hebben (geen idee wat dat niveau tegenwoordig inhoudt). Maar conservatorium is niet zaligmakend. Ikzelf zit zo'n dertig jaar in de muziek (pop, soul, jazz) en ben veel uitstekende muzikanten tegengekomen die geen conservatorium hadden gedaan en soms zelfs geen noten konden lezen. Wat ik wel ondervonden heb, is dat succesvol muzikant zijn, naast goed kunnen spelen, vooral afhangt van sociale vaardigheden zoals het vermogen tot netwerken en gewoon een sympathiek persoon zijn. Ook wat zakelijk instinct is erg waardevol, want je bent vooral zelfstandig ondernemer als muzikant. Dus ik zou de onderwijsrichting kiezen die je zou willen doen als je GEEN muzikant zou zijn. Zodat je een backup hebt als het toch niet lukt (want het is een harde business). Verder heel heel veel spelen, optreden en de juiste contacten zien te leggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100