waarom blijft een tong van een steirische harmonica hangen?

Ik heb een steirische harmonica waarvan de trekkende A als ik hard speel regelmatig blijft hangen. Er zit dan geen beweging meer in totdat ik stop met trekken en opnieuw begin. Als ik zachtjes speel heb ik er geen last van. Het is alsof de tong dan vastzit in het gat. Is hier eenvoudig iets aan te doen of moet ik hiermee naar een speciaalzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dan zit de tong vast of het zogenaamde vliesje wat er tussen zit of de tong is ietswat verbogen. Ga er zelf niet mee klungelen en ga inderdaad naar een specialist. Dit is millimeterwerk en je moet echt kennis van zaken hebben om dit te herstellen of af te stemmen. Niet dat ik ook pens-orgel speel hoor, integendeel, heb zo'n ding nog nooit vastgehouden. Maar ik speel Blues Harp en Chromaat en het principe is hetzelfde. Zeer delicate materie, dus echt niet zelf prutsen, want je krijgt hem nooit zuiver als je niet weet wat je doet.

Als er echt iets vast zit tussen de tong dan zal deze over het algemeen geen geluid meer maken.. Het lijkt meer op een afsluiter (plastic of leer strookje) op de tong die vast zit, kan bijvoorbeeld plakkerig zijn door warmte, vocht etc. Je zou dit zelf kunnen controleren, kwestie van openen, borgpennen verwijderen en de bewuste blok eruit schroeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100