Wat was er zo speciaal aan Jimi Hendrix?

Ik vind hem helemaal geweldig, en hij was ook super speciaal in zijn tijd. Maar waarom? Wat deed hij dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij speelde goed gitaar op een onconventionele wijze. En hij had een rebelse uitstraling.

Wat Jimi Hendrix had was originaliteit. Hij was een inspiratiebron voor veel mensen en hij raakte een snaar bij mensen. (Pun intended... :) ) Plus hij kon rijkelijk fenomenaal gitareren natuurlijk.

Jimi Hendrix werd geboren als James Marshall Hendrix in Seattle op 27 november 1942. Wie gitaar zegt, zegt Jimi Hendrix. Hij speelde al van kinds af gitaar en had op 13 jaar zijn eerste elektrische gitaar. Elektrische gitaar was al sinds de jaren ’30 in de muziekwereld, maar werd toch nog niet als ‘echt’ beschouwd. Ofwel zat het in een bandje, of wel later bij rock ’n roll wat al even erg was. Gitaar was grotendeels een begeleidingsinstrument. Uitzonderingen waren bvb The Shadows, maar zelfs dan was er geen sprake van een solo of zo. Jimi Hendrix is de spilfiguur in de evolutie van de elektrische gitaar. Hij maakte van het instrument een enorm populair en aanvaard muziekinstru-ment waar hij op het podium mee stond te ‘toveren’ als het ware. Wat Hen-drix met een gitaar deed, was zo speciaal en een fenomeen.

Bronnen:
http://www.muzikum.eu/nl/120-5345/jimi_hen...

Vrijwel niemand klok destijds als hij. Dat maakt je al snel anders dan de rest.

Nou, wat er speciaal aan was, onder andere, was dat hij linkshandig was. Zijn gitaar was voor een rechtshandige gestemd. Maar of dat écht zijn spel verklaard? Gewoon verdraaid goed, die beste man!

Op de 1e plaats omdat hij zo goed speelde natuurlijk, maar wat ook erg hielp, was zijn uitstraling en stijl. Bijvoorbeeld het ondersteboven houden van zijn gitaar, maar ook spelen met tong/tanden, of het in de brand steken van zijn gitaar.

Wat ik zo bijzonder aan Jimi Hendrix vind, is dat hij juist door zijn beperkingen (hij was linkshandig) zijn eigen gitaar stijl heeft gecreëerd. Hij is verder natuurlijk een super componist, wat eigenlijk veel "guitaar heroes" niet zijn ! Alles bij elkaar : A Genius.

Wat er zo uniek aan hendrix was was zijn revolutionaire nieuwe klank. Verschrikkelijk veel fuzz en distortion over zijn geluik, achterlijk veel gebruik van een wah pedaal. En daar naast de meest unieke beheersing over de blues op een onconventionele gitaar. Hier heb je een docu met interviews van vrienden en collegas over hem :-) Toegevoegd na 29 seconden: *Geluid

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=qRgwjUmPnqY

Hij speelde gitaar op een manier die tot dan toe niet gebruikelijk was, met rare effecten en oversturing van de versterker etc. .Plus dan nog al die gimmicks met vuur en zijn tanden spelen en weet ik wat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100