Waarom komt er als ik een toon hoger gaat een herstellingsteken voor aan de noot i.p.v. mol?

Zie foto:

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er staat één kruis aan de sleutel en dat betekent dat alle F-noten een Fis worden. Als je eerst een Es had en je verhoogt die een hele toon, dan moet je een F krijgen. Maar vanwege het kruis aan de sleutel zou dat zonder herstellingsteken een Fis worden. De Fis moet daarom hersteld word tot een F. Toegevoegd na 38 seconden: hersteld word = hersteld worden

Dat zijn 2 verschillende melodietjes. In 1) is het een es, en in 2) een f. In 1 betekent het dat het normaal een e zou zijn, maar nu voor één keer een es. In 2) betekent het niet anders, dan dat er een uitzondering is. We hadden afgesproken (bij de notatie bij de sleutel) dat alle f-en een fis werden, en dat gaat nu even niet door ;-)

Je haalt een paar dingen door elkaar. Je moet drie dingen onderscheiden: - de plek van het zwarte bolletje - de vaste voortekens (die na de sleutel staan) - de incidentele voortekens (die voor de noten staan) In principe wordt de toonhoogte bepaald door de plek van het zwarte bolletje. Staan er vaste voortekens, and verandert de hoogte een aantal halve tonen (met een kruis één halve toon hoger, met een dubbelkruis twee halve tonen, met een mol één halve toon lagen, met twee molen twee halve tonen). Staan er voortekens vóór een noot, dan gelden die, in plaats van de (eventuele) vaste voortekens. Terug naar je plaatje. De noot rechtsboven is een verlaagde E (= Es). Zonder het incidentele voorteken zou dat een E zijn geweest. De noot rechtsonder is een F. Zonder het incidentele voorteken zou dat een verhoogde F (= Fis) zijn geweest, en zonder ook het vaste voorteken weer een F.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100