Hoe slaan muzikanten de bladzijden om?

Ik luisterde het Weens Nieuwjaarsconcert en ik vroeg me af hoe de muzikanten de bladzijden kunnen omslaan zonder te stoppen met spelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij violisten zie ik vaak dat ze met z'n tweeën één lessenaar gebruiken, en degene die aan de rechterkant zit slaat de bladzijde met de punt van zijn of haar strijkstok om.

Meestal staan er aan het einde van de bladzijde een aantal rusten zodat je de tijd hebt om de bladzijde om te slaan. Toegevoegd na 1 minuut: Als er trouwens geen rusten staan, word ook wel eens de bladzijde gekopieerd zodat je hem al naast de volgende bladzijde kan leggen en dus niet hoeft om te slaan. Toegevoegd na 3 minuten: En ik lees net op internet dat sommige mensen de muziek ook verkleinen zodat er meer op 1 bladzijde past.

Bronnen:
http://z12.invisionfree.com/organist/ar/t2537.htm

een pianist zal heel hard kunnen blazen........ deze meneer hoeft zich hierom in elk geval niet druk te maken......

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=j-YFadXlw68

Met de handen :)

Ik speel elf in een orkest en je wordt handig in het omslaan van je geschreven muziek. vaak doe je dat in overleg met degene die naast je zit. Enkele maten voor je om moet slaan doet een van de twee dit vast en leest even mee met de ander. Muzikanten maken daar samen afspraken over.

Ik zorg ervoor dat ik de muziek die aan de andere kant genoteerd staat uit mijn hoofd ken. Ook noteer ik soms de notennaam van de noten op de volgende pagina. Het ritme is meestal wel bekend. Omslaan door een van mijn collega muzikanten is geen optie, wij hebben ieder onze eigen standaard met onze eigen partij erop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100