hoe heet de chinese legende waar de disney-film "mulan" van is afgeleid?

Ik kijk heel vaak de Disney-film Mulan, en k zou zo graag de echte legende nu willen weten. Want T-pau (band van vroeger) heeft daar ook n liedje over, over die legende. En die is met de grote steendraak ipv dat kleine draakje waar Mulan hulp van krijgt. Dus vandaar dat k t zo graag zou willen weten. Weet iemand van jullie dat misschien hoe die legende heet van t redden van China door n meisje die zich voordoet als jongen/soldaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens deze website https://en.wikipedia.org/wiki/Hua_Mulan gaat het om een ballade uit de 6de eeuw: de "Ballade van Mulan". In de 12de eeuw werden er gedichten over geschreven en in de 16de eeuw is er een toneelstuk van gemaakt: "De vrouwelijke Mulan" of "De heldin Mulan gaat vechten in de oorlog in plaats van haar vader". Toegevoegd na 1 uur: In het Chinees zijn die laatste twee titels respectievelijk 雌木蘭 en 雌木蘭替父從軍.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hua_Mulan

Geen legende maar een tot de Chinese literatuur behorende ballade, "Mulan ci" geheten. Een Nederlandse vertaling ervan kan ik zo gauw niet vinden... Hua Mulan was een Chinese legendarische vrouwelijke strijdster die verkleed als man ten strijde trok. Het is onduidelijk of ze echt bestaan heeft- volgens sommige bronnen wel, volgens andere niet. Ze zou rond de vijfde, zesde eeuw geleefd hebben en China hebben geholpen te beschermen tegen de Xiong nu - een strijdbaar nomadenvolk van de Euraziatische steppe van wie de oorsprong nog niet helemaal opgehelderd is (zo zouden zij verwant zijn geweest aan de Hunnen). Als kind zou ze al de krijgskunsten geleerd hebben. Toegevoegd na 10 minuten: Op https://woutervanheiningen.wordpress.com/tag/ballade/ staat een Engelse vertaling van de tekst.

Bronnen:
http://afe.easia.columbia.edu/ps/china/mulan.pdf
http://www.jewildewarezelf.nl/wildewarezel...

Hua mulan Is de legende

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100