Wat maakt een film tot een zogenaamde cult film?

Aan welke criteria moet een film voldoen om een cult film genoemd te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ikzelf dacht dat een cultfilm een bepaalde artistieke waarde moest hebben, maar ik heb even op wikipedia opgezocht. Doordat cultfilms vaak in eerste instantie weinig succesvol zijn, volgt de waardering meestal pas nadat de films is uitgebracht op video, dvd of na vertoningen op televisie. Films in een andere taal dan Nederlands of Engels worden in Nederlandse videotheken en winkels ook vaak tot de cultfilms gerekend, maar zijn dat in principe lang niet altijd. Bepaalde genres waarin cultfilms voornamelijk voorkomen zijn: science fiction, fantasy, komedie, roadmovies, rockfilms, horror, monsterfilms, Aziatische vechtfilms, verfilmingen van cult-televisiereeksen, drugsfilms, films die bij hun release controverse veroorzaakten en/of verboden werden,... Bij een cultfilm is er meestal een eeuwig debat gaande over de kwaliteit van de film, wat ook verklaart waarom slechts een aantal kleine groepen mensen met deze film dwepen. Er zijn verschillende redenen waarom een film door het grote publiek niet gewaardeerd wordt: De thematiek of bepaalde scènes zijn te controversieel (A Clockwork Orange) De plot is te bizar (The Big Lebowski) De humor is te absurd (Monty Python and the Holy Grail) Bepaalde onverwachte wendingen aan de plot worden door een groot deel van het publiek niet aanvaard (From Dusk Till Dawn) De cultus draait rond de aanwezigheid van een bepaalde cultfiguur (The Man Who Fell To Earth, met David Bowie) De film maakt deel uit van een bepaalde subcultuur (Woodstock (film)) De film is bedoeld voor fans van een bepaalde tv-serie, rockgroep,... (Pink Floyd The Wall) De film is kwalitatief gezien slecht, maar sommige mensen halen hier net hun plezier uit (Plan 9 from Outer Space) De film wordt gewaardeerd door een bepaalde generatie uit jeugdsentiment of nostalgie (The Breakfast Club) De fans houden tijdens het bekijken van de film in de bioscoop er een speciale ceremonie op na. Hierbij verkleden ze zich als hun favoriete personages en reageren collectief op bepaalde scènes. Bioscopen draaien deze cultfilm dan ook exclusief voor de fans, gezien buitenstaanders doorgaans dit enthousiasme niet delen en door de actieve deelname van het bioscoopubliek niet rustig van de film kunnen genieten. (The Rocky Horror Picture Show)

een cult aanhang, vaak ook de randen van de maatschappij die worden opgezocht en op een kleurrijke manier vertaald. soms kan het helpen een paar eendimensionale karakters te hebben zoals "the dude" in the big lebowsky., andere keren is juist de uitholling van een persoon wat het cult maakt zoals in being john malckovich.

Dit zijn films die (in eerste instantie) niet worden opgepikt door het grote publiek, maar door een kleinere groep liefhebbers. Ook zijn het vaak controversiële en/of B-films. Kijk eens hier: www.filmsite.org/cultfilms.html Toegevoegd na 18 minuten: Mijn favoriete cult film 'Brasil'...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100