Kinderfilm of Horrorfilm?

Zaterdag naar Harry Potter and the Halfbloodprince geweest. Nu word de leeftijdsgrens steeds een klein beetje opgerekt. Maar als ik de laatste 6 films bekijk gaat het in een rap tempo van een kinderfilm naar een spannende jeugdfilm en daarna is het een thriller. En als ik dan terug denk aan de laatste film met een adviesleeftijd van 12 jaar die ik zelf als horror zou bestempelen. Dan vraag ik me inderdaad af, waarom er dan een adviesleeftijd vanaf 12 jaar aan zit?

Is het wel een film die geshikt is voor 6-7 jarigen? Aangezien de bioscoop daar vol mee zat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ben er afgelopen zaterdag ook met mijn zoontje van 9 geweest. Hij vond het prachtig en ik ook. Toch zet ik ook wel mijn vraagtekens bij de adviesleeftijd van 12 jaar. Er zaten toch wel heel wat spannende momenten bij (alhoewel een paar voorgaande films van Harry Potter volgens mij meer van een thriller weg hadden), maar volgens mij kun je de jeugd van vandaag de dag niet vergelijken met onze jeugd (minimaal 25 jaar terug bedoel ik dan). Als je ziet waar ze op tv naar kijken, enge tekenfilms, spannende, bijna horrorfilms en ga zo maar door. En alles zonder blikken of blozen. Ook de computerspelletjes hakken er flink in. De jeugd van vandaag is gewoon veel meer gewend. Of we er blij mee moeten wezen, daar laat ik me niet over uit.

De Harry Potter films zijn een aantal jaar geleden begonnen toen de acteurs nog een stuk jonger waren. De doelgroep was toen voornamelijk de kinderen die ook dezelfde leeftijd hadden als de acteurs. Naarmate de kinderen ouder zijn geworden is de film ook "ouder" geworden. Toegevoegd na 53 seconden: Denk dus niet dat de huidige film geschikt is voor 6-7 jarigen. De eerste film uit de Harry Potter serie is daar beter geschikt voor.

Ja, ik heb hem zelf nog niet gezien (binnenkort wel), maar ik heb het boek gelezen en denk niet echt dat deze film heel erg geschikt gaat zijn voor een 12-jarige, zeker het einde niet.

De film is niet geschikt voor 6 jarigen. Zelfs de Nederlandse filmkeuring geeft 9 jaar aan, dus als de zaal vol 6 jarigen zat doen de ouders dat het kind zelf aan. In ene boek is het makkelijker omda de jonge kinderen de over de echte morbide en enge passages heen lezen. IN en film is dat niet zo. Ik hou daarom zelf de filmkeuring altijd wel aan. Toegevoegd na 3 minuten: Ik lees dat de kijkwijzer zelfs op 12 jaar staat. Dat wordt gegeven aan hele enge films of films waarin uitzonderlijk veel geweld in voor komt. Bij een keuring van 12 moet je zeker niet met jonge kinderen gaan kijken. Toegevoegd na 4 minuten: (in eerste instantie was het 9 jaar)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Filmkeuring
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kijkwijzer
http://www.filmgids.nl/2009/07/09/kijkwijz...
http://www.kijkwijzer.nl/pagina.php?id=8&nb=218

Nee. Als een film het advies krigjt vanbaf 12 jaar, dan moet je daar dus niet met je kinderen van 6-7 jaar naartoe. Wat de ouders denken als ze zo'n keurmerk zien snap ik niet. Waar is het leeftijdsadvies dan voor? Ouders: Hou uw kinderen wat langer jong!

Als ik de boeken zo heb gelezen, is deel zes inderdaad potentieel een stuk minder eng ´gewelddadig dan met name de twee voorgaande delen. Er zitten wel wat vervelende scenes in waarbij je het best als ouder kunt bepalen of de film voor jou kind geschikt is, maar het is niet zo´n opeenstapeling van actie als deel 4 bijvoorbeeld. En voor zover ik me voor de geest kan halen zit Voldemort (die veel kleine meisjes met name best eng vinden om te zien) er eigenlijk niet of nauwelijks in - althans, niet in het boek. De film zie ik pas als die opDVD is want ik kom niet meer in bioscopen, dus het verhaal zou best aangepast kunnen zijn voor de film). Voor zes- tot zevenjarigen vind ik Harry Potter overigens uberhaupt niet geschikt. Ze kunnen het wel cool vinden, maar na pakweg deel twee snappen ze toch geen hout meer van het verhaal. Zelfs voor volwassenen wordt het tegen die tijd aan te bevelen de boeken te lezen, anders mis je teveel. Teveel clues ook. Dat de leeftijdsgrens per film gemiddeld een beetje oprekt is natuurlijk ergens ook wel logisch, want Harry wordt steeds ouder. Een kind van 11 maakt niet dezelfde dingen mee als een kind van 17, en het gevaar komt steeds dichterbij waardoor het ook steeds spannender wordt. In het beste geval groeit het publiek ook mee, maar omdat het primair een serie boeken is, komt er ook steeds weer een nieuwe generatie fans, die nog lang niet toe is aan deel 5, 6 of 7. Dit boek en deze film zijn dus iets minder eng en actievol dan deel 5 en 4 (en zelfs 3) , maar als ouder zou ik eerlijk gezegd met mijn 6 en 7jarigen gewoon thuis de video bekijken. Dan weet je tenminste wat er komt en is het ook allemaal wat minder groot en overweldigend, en kun je het kijken beter begeleiden. Zelf vantevoren weten waar de film in grote lijnen over gáát lijkt me echter wel heel erg aan te bevelen bij zulke jonkies. Als je ze het boek niet zou voorlezen, zou ik ze zeker de film niet laten zien. En een kind dat het boek nog niet zelf zou kunnen lezen al helemaal niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100