Waarom spreken sommige mensen Weinstein uit als Weinstien?

Ik hoor het vaak op de radio.
Oh ja, hetzelfde met Epstein. Dat hoor ik ook vaak uitgesproken worden als Epstien.

Toegevoegd op 13 januari 2020 22:36: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Harvey Weinstein is een Amerikaan en geen Duitser. Daarom spreek je zijn naam uit op zijn Engels. En dat klinkt dan als Weinstien).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Harvey_Weinstein

Dat wordt in Amerika vaak bepaald door de drager van de naam, en die wordt vaak weer beïnvloed door de manier waarop de rest van zijn familie de naam ook uitspreekt. Hoewel het ook wel voorkomt dat twee in de familie de achternaam anders uitspreken, of uitgesproken willen horen. Aangezien het in Amerika de norm is en ook de bekende Weinstein het uitspreekt als "weinstien" is dat wat je hoort, OOK weer in Nederland zolang ze het hebben over de Amerikaan in kwestie. Zo zeggen we ook "Ven Heelen" als we het hebben over de rockgroep van de broertjes met Nederlandse achtergrond. https://www.nytimes.com/1983/12/25/magazine/on-language-stine-or-steen.html Ook hierin weer een voorbeeld met "stein", maar waar juist de "linguïstisch correctere" uitspraak juist geëist werd. (Feldstein noemt zichzelf zo als Einstein). Het zal dus zomaar voor kunnen komen dat er ook een Feldstein familie is die het juist weer als Feldstein uitspreekt.

De gebruikelijke uitspraak van het Engelse woord stein is: stain. De oorsprong van dit Engelse woord is Duits. Betekenis: bierkan, bierkroes. Het staat eenieder vrij om de uitspraak van de achternaam aan de passen, meestal te verfraaien. Daardoor hoor je met -stein aan het eind niet alleen stein en stain maar ook stien. Een voorbeeld van een Nederlandse achternaam die is verfraaid is Piest, veel voorkomend in de Kop van Overijssel. Sommigen Piesten hebben een trema op de e laten plaatsen, zodat de uitspraak Pi-est is. Waardoor toch wel een probleem is ontstaan omdat de e met trema digitaal soms een onbekend begrip is..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100