Piekspanning gevaarlijk voor je appartuur?

Ben onlangs begonnen met werken bij een bedrijf en deze hebben voor mij een opdracht verzonnen om het huidige beleid over stroombewaking te onderzoeken. Onlangs heeft er een fusie plaatsgevonden, nu heeft de ene helft van jhet bedrijf een geavanceerde UPS en het andere deel niet. Nu willen ze uiteindelijk één beleid gaan voeren en dus moet er een kosten/baat plaatje gemaakt worden.

Er is destijds voor een UPS gekozen om de laatste klanten af te handelen en de kassa's juiste wijze af te sluiten. In de praktijk gebeurt dit echter maar zelden en ik vraag mij dan ook af of deze geavanceerde UPS (welke tevens piekspanning en spanningsdip afvangt) niet te veel kosten aangezien de werkelijke reden voor aanschaf niet wordt gerealiseerd (juist afsluiten van systemen).

De leverancier wil deze apparaten natuurlijk wel verkopen en kwam daarbij aanzetten met verschillende statistieken m.b.t. piekspanningen en spanningsdippen en dat dit gevaarlijk kan zijn voor onze apparaten (over het algemeen windows computers en netwerk apparatuur). Nu geloof ik best dat de computers slijten door deze dipjes en peiken, maar is dit ook echt zo schadelijk dat je overgaat tot aanschaf van een dure UPS. Volstaat dan een netfilter niet of is dat toch weer iets anders en werkt dit minder tot eigenlijk niet?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ooit onderzoek is gedaan naar de werkelijke schadelijkheid van pieken en dipjes en hoeveel procent van crashes worden veroorzaakt door deze pieken en dalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het afsluiten van een 'zwaar' apparaat in de nabije omgeving geeft een piekspanning die erg hoog kan zijn. Ook inslag van onweer kan een oorzaak zijn. Je hoopt ook de brandweer nooit te hoeven bellen. Dus koop een goeie UPS

UPS'sen zijn nodig gebruikelijk voor servers. Niet voor werkstations - tenzij het cruciaal is voor het bedrijf dat de apparatuur heel blijft c.q. nog een tijdje actief blijft na stroomuitval. Het hangt echt van de bedrijfsactiviteiten af of het slim is om ook op werkstations UPS'sen te zetten. Bij stroomuitval kan er inderdaad wel eens wat kapot gaan. Als de werkstations hun data opslaan op een server elders, en die server wordt gebackupt (controleer de backups nu en dan!), dan zijn er heel weinig bedrijven die hun werkstations ook nog een UPS geven. Als er al een werkstation kapot gaat, dan kan gewoon de PC (of de voeding) vervangen worden en kan men doorwerken in het bedrijf. ". In de praktijk gebeurt dit echter maar zelden..." Maar het gebeurt dus _wel_ eens? Dat het afhandelen van klanten afhankelijk is van een UPS? Om je goede naam hoog te houden, is 't dan misschien inderdaad verstandig om een UPS te gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100