Hoe gaat een accu het langste mee?

Wat is de beste manier om een accu op te laden? Pas als hij helemaal leeg is? Of als ie op de helft is? Is 'overladen' (in de oplader laten zitten terwijl die al helemaal opgeladen is) erg schadelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor de levensduur van accu's in het algemeen (met uitzondering van tractie accu's, zoals in een auto), is het goed om ze regelmatig geheel te ontladen, waarna ze weer geheel op te laden. Bij video camera's wordt veelal aangeraden (indien de camera langere tijd niet wordt gebruikt) de accu's geheel te ontladen en pas weer voor daadwerkelijk gebruik weer op te laden. Ook bij laptops wordt geadviseerd de accu ca. 1x per week, geheel leeg te laten lopen en dan weer aan te sluiten op de netvoeding, hiermee wordt de levensduur verlengt. Toegevoegd na 4 minuten: Moderne laders zijn voorzien van een "ladings beveiligings circuit" waardoor overladen eigenlijk niet meer mogelijk is. Het laden stopt automatisch waneer de accu vol is, sippel gezegt "een soort communicerende vaten".

ik zal pas opladen als je accu helemaal leeg is en als hij klaar is zo snel mogelijk de stekker eruit halen.

Een normale auto of caravan accu (semi tractie) kun je gewoon steeds opladen tot hij vol is een echte geheugenfunctie hebben die niet. Het is wel goed voor een accu om actief gebruikt te worden. Overladen is noit goed als een accu aan een lader blijft hangen moet dit een druppellader zijn deze stopt met laden als de accu vol is en begint pas weer te laden als de accu weer (deels) ontladen zijn (dit kan ook door zelfontlading zijn ong. 1% perdag)

Tegenwoordig maakt het minder uit dan vroeger. Het schijnt goed te zijn voor de accu als je hem af en toe helemaal leeg maakt. En dan weer helemaal opladen. Schijnt te maken te hebben met het geheugen van de accu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100