Was er dinsdag 28 mei een probleem met de atoomklok in Mainflingen?

Ik heb thuis een digitaal klokje staan dat zichzelf gelijkzet met het radiosignaal van de atoomklok in (ik meen) Mainflingen. Ik dacht eerst dat het klokje zichzelf continu gelijkzet; later ontdekte ik dat het dat slechts eenmaal per dag doet, om 00:00 (waarbij ik niet weet of dat 00:00 lokale zomertijd, 00:00 lokale wintertijd, of 00:00 UTC is).

Afgelopen dinsdagavond zag ik dat het klokje exact 20 minuten voorliep. De seconden waren goed, maar het klokje stond op 22:57 terwijl het toch echt 22:37 was.

Was er die dag een probleem met de atoomklok in Mainflingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, er was geen probleem met die klok. Die loopt met een afwijking van 10^-15, dus dat is redelijk precies. Er is een probleem met jouw klokje. Die heeft een intern kristal, waarmee hij dagen kan doorlopen zonder al te veel afwijkingen mocht ie geen ontvangst meer hebben van de tijdzender. Ik denk eerder dat atmosferische storingen je klokje van slag hebben gemaakt, het kraakt dan erg op de lange golf (77,5 kHz). Verder lijkt het me onwaarschijnlijk dat je klok alleen om 00:00 synchroniseert. Dat zou namelijk betekenen dat bij de overgang van winter naar zomertijd en vice versa je klok de hele dag de verkeerde tijd aan zou geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100