Mijn rookmelder geeft nu al een week het signaal batterij vervangen, hoe lang gaat hij daarmee door?

Men heeft de rookmelder indertijd geplaatst tegen het op 4,5 meter hoge plafond en heeft hem 'in de verf' gezet, is dus niet meer open te krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tot je er een nieuwe batterij in hebt gedaan. (Of tot de batterij echt helemaal dood is). Er zit namelijk nog wel WAT sap in, maar niet veel meer. Meer dan genoeg om dat knipperlampje een hele tijd (dagen, zoniet weken) te laten werken, maar met wat pech net niet meer genoeg om alarm te slaan als dat nodig is. En dat signaal krijg je niet voor niets ; even een nieuw batterijtje er in dus, dan kan hij weer jaaaren mee.

Kan wel paar maanden duren.

De meeste rookmelders zijn niet bedoeld om over te schilderen. Niet omdat je 'm dan niet meer open krijgt, maar omdat het de openingen voor de rook kan afsluiten en omdat de oplosmiddelen in de verf het rook-detectie-materiaal kunnen aantasten. Bij latex op waterbasis zal dat laatste meevallen, maar door de dikke latex worden wel openingen afgesloten. Los van die verf is het sowieso goed om een rookmelder om de zoveel jaar te vervangen. Sommige modellen om de 10 jaar, sommige (goedkopere) al om de 5 jaar. In de loop van de tijd komt er stof in zo'n ding en sommige systemen werken met chemische materialen die gewoon langzaam hun werking verliezen. Dus: nieuwe rookmelder kopen, ladder regelen, oude ding eraf slopen en nieuwe monteren. De nieuwe kan misschien op een plek waar je er beter bij kan, maar belangrijkste is dat het apparaat komt te hangen op een plek waar de rook er bij komt als er ergens in huis brand ontstaat. Rook is warme lucht en gaat omhoog, dus meestal is de beste plek ergens hoog in het huis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100