hoe kun je radioactief worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door in een kernreactor te vallen....

ga op vakantie in Tsjernobyl. In quote uit wikipedia staat De omgeving van Tsjernobyl is na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel. Zo is de omgeving een waar natuurreservaat geworden, waar allerlei bijzondere flora en fauna te vinden is. Er worden tegenwoordig reizen naar Tsjernobyl georganiseerd om deze natuurweelde te bekijken. Hierbij kan men ook de kerncentrale zelf bezoeken.

Radioactieve jodium kan op drie manieren in het lichaam terechtkomen: via het inademen van lucht met radioactief jodium. Inademing kan niet worden voorkomen. Wel zijn de risico's kleiner als u bij een kernongeval binnen blijft en de ramen en deuren sluit. via het nuttigen van voedsel of drank met radioactief jodium. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van groenten van besmet land of het drinken van melk van koeien die gras met radioactief jodium hebben gegeten. De overheid probeert dit te voorkomen door besmet voedsel van de markt te halen. besmetting via de huid. Dit is voor jodium zeer beperkt. Om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken, worden jodiumtabletten verstrekt. Jodiumtabletten kunnen soms misselijkheid, huiduitslag, tranende ogen, hoesten, zwelling van de speekselklier, koorts, rode huiduitslag, benauwdheid veroorzaken. Wanneer deze klachten lang duren is het verstandig de huisarts te raadplegen. Na het innemen van de tablet kunt u een metaalsmaak in de mond krijgen.

Bronnen:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9394#a32

Je kunt radioactief worden door de werking van je schildklier te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Daarvoor moet je een stofje met radioactieve jodium-isotopen drinken. Hierna mag je 3 dagen lang niet in contact komen met de buitenwereld. Er zijn trouwens meerdere medische onderzoeken waarvoor radioactief materiaal wordt gebruikt, voor b.v. een botscan wordt technetium gebruikt.

Door met radioactief materiaal in aanraking te komen.

Door (teveel) in aanraking te komen met radioactieve straling.

Als je zelf radioactief bent (dus zelf straalt), moet je direct met radioactief materiaal in contact komen; hetzij voor medische onderzoeken waarbij een (licht)radioactief middel wordt ingespoten (of infuus), hetzij door direct contact met radioactief materiaal (afval) of langdurig en/of intensief aan radioactieve straling blootgesteld bent.

Trimmen met een radio op je hoofd!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100