Waarom zit er altijd zo'n korte stekker aan een bakplaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die vraag heb ik me vaak gesteld bij aankoop van een waterkoker, broodrooster of mixer bijvoorbeeld. De reden is dat de fabrikant zoveel mogelijk wil besparen door zo weinig mogelijk snoer aan zijn produkt te maken. Minder onkosten is meer winst. Antwoord: dan is de winst van de fabrikant groter. Toegevoegd na 19 minuten: Je zal misschien denken "zo'n klein stukje snoer, dat kost toch bijna niets?" maar vergis je niet, we praten over miljoenen stukjes snoer voor miljoenen bakplaten en waterkokers, broodroosters, tosti-ijzers en hand- en staafmixers! tel dat allemaal bij elkaar op, kom je uit op een hele flinke post op onderdelen en dat verschil is dus meer winst voor de opmerkzame fabrikant. [Er zal trouwens wel een minimum voor gelden. Misschien zou je eens bij verschillende merken moeten kijken of een duur merk een langer snoer heeft dan een "betaalbaar" merk, bij waterkokers heb je ook draadloos, dat zou ook nog verschil kunnen uitmaken. Alleen daar heb jij nu niets aan, het gaat om jouw bakplaat.]

Als je een te kort snoer bedoelt: De lengte van een snoer wordt beperkt door factoren als beveiliging, spanningsverlies, wattage en de aard van het toestel dat je erop aansluit. Neem bijvoorbeeld een wasmachine en een telefoonoplader. De wasmachine heeft meer stroom nodig. Als het snoer te lang zou zijn, kan het die stroomvraag niet aan. Terwijl een oplader er nog prima op zou werken. Verder is het belangrijk dat bij een lang snoer nog voldoende stroom gaat lopen bij een kortsluiting om de wasmachine binnen 0,4 seconden uit te schakelen. Dat gaat ook niet bij een te lang snoer.” Toegevoegd na 15 uur: Wat ook meespeelt, is dat wanneer men zelf verlengsnoeren gebruikt, de fabrikant niet verantwoordelijk is voor de gevolgen als het mis gaat. Toegevoegd na 5 maanden: Ik nog heb een antwoord gekregen op de vraag waarom snoeren altijd kort zijn en niet gelijk voor het gemakt een paar meter. Bij een calamiteit, bv brand o.i.d. van het apparaat of wat er al niet mis kan gaan bij gebruik, dient de afstand naar het dichtstbijzijnde aansluitpunt een maximale lengte te hebben. De lengte van de verschillende aansluitkabels van kleine huishoudelijke apparaten ligt daarom tussen de 2 en maximaal 3,5 meter. Voor wasmachines gelden speciale veiligheidsregels.

Bronnen:
http://www.quest.nl/artikel/hoe-lang-kan-e...

Hóe langer het snoer, hóe groter de kans dat ie beschadigd raakt. Bij grasmaaiers en heggenscharen zit er zelfs niks aan en moet je gelijk een verlengsnoer inpluggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100