Waarom staan de bovenleidingen in serie?

Hoi,

Er was een paar dagen geleden een bovenleidingstoring bij Amsterdam waar ook utrecht en andere delen van het land last van hadden. Er werd verteld dat deze bovenleidingen in serie stonden wat natuurlijk als kenmerk heeft dat wanneer 1 van deze stroomkringen verbroken wordt, alles het niet meer doet.

Waarom is dit zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je naar ze parallel zou zetten is de vraag hoe lang zo'n stuk leiding moet zijn en een aparte toevoer naar elk zo'n stuk kost enorm veel koper. Daarom is er maar 1 draad.

In serie is niet de normale situatie. “Schakelstations verlagen het spanningsverlies over de bovenleiding omdat ze 2 parallel liggende bovenleidingen parallel schakelt. Hierdoor wordt de weerstand van de bovenleiding met de helft minder.” http://www.energievoorziening.info/schakelstation/schakelstation.htm Het staat er niet super duidelijk, maar de auteur bedoelt kennelijk: “de bovenleidingen hangen fysiek naast elkaar, en in normaal bedrijf zijn ze elektrisch parallel geschakeld.” In bijzondere gevallen kan dit samenwerking van de bovenleiding boven twee sporen dus uitgeschakeld worden, en dan is de voeding van de bovenleiding over een flink stuk via slechts de helft van de aanwezige draaddoorsneden. Hetgeen meer spanningverlies betekent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100