Mijn spaarlamp geeft in absolute duisternis met regelmaat lichtpulsen. Wat kan dit zijn?

Ik heb een spaarlamp (geen LED dus) en nu ik het 's nachts absoluut donker heb valt mij op dat de lamp om ongeveer één á twee minuten een soort van lichtpulsje geeft, alleen de basis bij de fitting licht even op, de rest van de lamp niet. Het is ook heel zwak want als ik mijn telefoon pak om er een filmpje van te maken dan is het licht van de display van de telefoon al zo sterk dat ik het niet meer zie. Wat kan dit zijn???? Kan het kwaad? Moet er een elektricien bij komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een lamp op-gloeit vloeit er een stroom en dat zou niet mogen als de schakelaar op uit staat. Ergens moet er dan een "kortsluiting" in het systeem zitten.

Draai even de stekker van je lampje om. Aangezien je nu namelijk alleen de nulleider schakelt en de fase aanwezig blijft, laadt deze langzaam steeds een onderdeel op in de spaarlamp, een condensator. Dit opladen duurt even totdat de condensator vol is en zichzelf ontlaadt over de fluorescentiebuis, dit is de zwakke lichtflits die je ziet. Dit kan dan eindeloos zo doorgaan. Dubbelpolig schakelen of in dit geval een stekker omdraaien lost het probleem in 99% van de gevallen op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100