Hoe krijg ik een tweede router werkend?

Ik zal mijn situatie even schetsen: mijn provider is kpn. Van kpn heb ik een modem waarop nu alle apparaten zijn aangesloten. Boven op zolder heb ik geen wifi bereik en ik wil hier ook graag een itv tv ontvanger aansluiten. Daarom heb ik een router gekocht die ik boven op zolder wil plaatsen zodat ik hier wel wifi heb en ook itv tv. Nog een voorwaarde is dat ik beide wifi netwerken behoud onder 1 ssid/naam (Lamens). Mijn vraag is: hoe krijg ik dit allemaal werkend kwa kabels aanleggen en routerinstellingen etc. Kan iemand mij hiermee helpen? Ik heb ook nog een afbeelding die mijn situatie schetst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Plaats een tweede router Soms kan het handig zijn, om elders in uw woning een tweede draadloze router te plaatsen. Bijvoorbeeld om op de eerste verdieping ook een goed draadloos bereik te hebben. Om die tweede router aan de praat te krijgen moet u vaak wel een ingreep doen in diens instellingen, want anders werkt hij niet. Een netwerk is er namelijk in beginsel op ingericht, om slechts één router te hebben: die deelt de IP-adressen uit aan de aangesloten computers. De router is "de kapitein" van het netwerk. De eerste router stelt u gewoon in zodat u kan internetten. Als die er al langer staat: niets aan veranderen dus. De tweede router verbindt u tijdelijk met een draad (losse ethernetkabel) in ethernetpoort 1, aan een PC (niet in de WAN-poort van de router stoppen dus!). Vervolgens roept u op die PC het configuratiescherm van de tweede router op, via uw webbrowser. Dit configuratiescherm zit bij Linksys-routers vaak op "webpagina" 192.168.1.1 (even als voorbeeld). In het configuratiescherm geeft u die 2de router een IP-adres, dat buiten de reeks van de DHCP-server ligt (bv 192.168.1.30-192.168.1.62) van de 1ste router maar binnen de range van de 1ste router Bijvoorbeeld 192.168.1.200. (daarna kun je weer in de router inloggen op het nieuwe IP-adres) Geef de 2de router exact dezelfde netwerknaam (SSID) stel hetzelfde kanaal in als de 2de router en geef dezelfde netwerksleutel, zorg er ook voor dat beide router hetzelfde beveiligingstype hebben bv allebei WPA2 of allebei WEP Ook de versleuteling moet bij beide routers gelijk zijn dus beide TKIP of AES Nu zet u in de configuratie van de 2de router de DHCP-server uit. Dat is de hoofdmoot van de klus; nu bent u bijna klaar. Verlaat het configuratiescherm en verbreek de tijdelijke kabelverbinding met de computer. Tot slot doet u in router 1 een ethernetkabel (netwerkkabel) in bijvoorbeeld ethernetpoort 1, en u verbindt die kabel in router 2 ook met ethernetpoort 1 (niet in de WAN-poort stoppen dus!). Nu is router 2 een "dom" draadloos toegangspunt geworden voor router 1. De WAN-poort van router 2 wordt niet meer gebruikt. Deze methode wordt vaak toegepast om een extra draadloos toegangspunt te maken.

De situatie zoals jij schetst kan niet werken met een tweede ontvanger, IP-TV ontvangers heeft een ander subnet dan je gewone netwerk waar over je internet doet. Ik heb twee ontvangers en twee routers, en ik heb het volgende gedaan, ik heb het IP-TV LAN op een switch gezet zodat ik twee ontvangers kan aansluiten, de ontvanger boven verbindt rechtstreeks naar de switch met een kabel naar beneden, het LAN voor internet heb ik via een powerline adapter(heb maar één ethernet kabel naar boven) naar boven gebracht. Eerste router blijft de DCHP server, en de tweede staat ingesteld dat router 1 de gateway is naar het grote internet. Ik heb geprobeerd beide subnets te mix&matchen omdat ik maar één kabel naar boven heb, maar dan werkt niets meer, dit komt omdat er meerdere gateways geadverteerd worden waardoor het verkeer niet via de juiste gateway naar buiten gaat. Wireless gezien is het ingesteld als één grote WDS wolk met één SSID, maar ik weet niet of jouw afstand zo groot is dat beide router elkaar wireless niet kunnen zien, want dan is WDS geen optie. Ik heb IP-TV van XS4ALL(dochter van KPN) dus ik kan het niet in detail uitleggen omdat ik mijn modem/router configuratie totaal anders moet instellen(Fritz!box v.s. Experia)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100